Hatékony lehet a párna alá tett tanulnivaló?

Nem is jártak olyan messze az igazságtól azok a nebulók, akik éjszaka a párnájuk alá rakott könyvtől remélték, hogy álmukban képesek lesznek megtanulni a leckét.

Persze a valóságban azért kicsit másképp történnek a dolgok, hiszen a tanulás, a tananyag megismerése nem maradhat ki a folyamatból, azonban egy új kutatás eredményei szerint a hatékony tanulás elengedhetetlen eleme az alvás. Az angliai University of York pszichológus kutatói olyan kísérleteket végeztek, amelyekben a résztvevők emlékezőképességét mérték fel. A résztvevőknek új szavakat kellett megtanulniuk, majd a megtanultakat fel kellett idézniük egy későbbi napszakban úgy, hogy közben nem aludhattak - illetve a kontroll csoportban ugyanezt a feladatot egy alvási ciklus közbeiktatásával hajtották végre.

A kísérletek alatt a résztvevők agyát vizsgálva az derült ki, hogy az alvás, pontosabban a mély alvás állapota elősegíti az új emlékek, a memória erősítését.

Ezenfelül kiderült az is, hogy az ún. alvási orsó (egy speciális agytevékenység, amely alvás közben rövid ideig az agytevékenység megemelkedésével jár, ilyenkor a két memóriaterület, a hippocampus és a neokortex között történik adatátvitel) is szerepet játszott az új szavakra való emlékezés képességében. Minél több alvási orsó jelenség zajlott az adott résztvevő agyában alvás közben, annál jobban emlékezett az új szavakra: vagyis, annál jobb tanuló volt.

A kutatásról készült részletes tanulmány a Journal of Neuroscience szaklapban jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés