Hatástalan vérnyomáscsökkentők?

Szívinfarktuson átesett betegek esetén az angiotenzin-receptor blokkoló (ARB) gyógyszer hatástalan lehet a vérnyomáscsökkentésben - véli egy új tanulmány.

Az Annals of Internal Medicine október 20-i számában közölt meta-analízisnek nevezett statisztikai módszer 41 korábbi tanulmány eredményét összesítette, és úgy találta, hogy a kombinációs terápia nem jobb, mint az ACE-gátló kezelés egyedül, sőt akár káros is lehet.

"A kérdés az, hogy nagyobb haszonnal jár-e a betegek számára az angiotenzin-receptor blokkoló kezelés" - nyilatkozta Jean Slutsky, a kutatást végző Amerikai Egészségvédelmi Kutató és Minőségellenőrző Központ egyik igazgatója. - "A tanulmányból kiderül, hogy nem javítja a betegek állapotát."

Amerikaiak milliói szedik vérnyomáscsökkentés céljából az ACE - angiotenzin konvertáz enzim - gátlószerét. Az angiotenzin-receptor-blokkoló gyógyszerek csak az elmúlt években lettek népszerűek, és drágábbak is, mint az ACE-gátlók. Mindkét gyógyszer az artériákat szűkítő hatású angiotenzin II-re hat. Az ACE-gátlók az angiotenzin II kialakulását blokkolják, míg az ARB-gyógyszerek az anyag receptorához való kötődését gátolják.

A meta-analízis kimutatta, hogy az ACE-gátlók 13%-kal csökkentik a szívproblémával rendelkező, szívinfarktuson át nem esett betegek halálozását, a szívinfarktus kockázatát pedig 17%-kal. A járulékos ARB-gyógyszer nem csökkentette jobban a kockázatot, azonban nőtt a mellékhatások következtében fellépő állapotok (pl. bágyadtság) kockázata.

"Mi ugyanerre jutottunk, mint a szóban forgó tanulmány" - nyilatkozta Dr. Sripal Bangalore a Brigham Kórház kardiológusa. - "Ezek alapján a kombinációs terápiát (ACE-gátló + ARB) el kell vetni." Az Amerikai Szív Társaság már reagált a tanulmányra, ajánlásuk szerint a magas vérnyomás kezelésében elsőként választandó az ACE-gátló gyógyszer.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő