Hatalmas pusztítást okozott egy meteor

Egy friss tanulmány szerint egy aszteroida becsapódása nagy szerepet játszhatott a bolygónkon évezredekkel ezelőtt lezajlott klímaváltozásban és egyes fajok kipusztulásában is. A gyapjas mamut, a bölény és az óriáslajhár is ebben az időszakban halt ki.

Újabb tanulmány készült a pleisztocén-holocén kihalási eseménnyel kapcsolatban. Az elmélet szerint csaknem 13 ezer évvel ezelőtt az addig melegedő átlaghőmérsékletet hirtelen lehűlés váltotta fel, amely körülbelül 1300 évig tartott. Az új tudományos írás szerzői szerint egy aszteroida csapódott a Földbe 12800 évvel ezelőtt, ez pedig globális következményekkel járt.

aszteroida, meteor, Föld, klímaváltozás, kihalás,
aszteroida, meteor, Föld, klímaváltozás, kihalás,

"Eredményeink legalább részben alátámasztják az igencsak vitatott pleisztocén-holocén kihalási eseményt" - írta közleményében Francis Thackeray, a dél-afrikai Witwatersrand Egyetem egyik professzora. A szakember úgy véli, még ha nem is közvetlenül ez a meteorit volt a felelős a kihalási hullámért és bolygónk klímájának megváltozásáért, de biztosan szerepet játszott ezekben a változásokban.

A becsapódás lehetséges következményei

Mi történne, ha aszteroida ütközne a Földdel? A válaszért kattintson ide!

2015 júliusában fedeztek fel Izlandon egy hatalmas, 30,6 kilométeres meteoritkrátert, amelyet 2018 novemberében hivatalosan is elismertek. A NASA szerint ez a Földön található 25 legnagyobb meteoritkráter egyike. Thackeray azt állítja, van némi bizonyíték, amely alátámasztja, hogy ez lehet annak a becsapódásnak a helye, amely csaknem 13 ezer éve hatalmas pusztítást okozott a Földön.

Thackeray és tudóstársai ráadásul egy olyan platinalelőhelyet is találtak az egyik dél-afrikai bányában, amelyben felfedeztek egy 12800 évvel ezelőtti mintát. A platina elég ritka a bolygónkon, de az aszteroidákban nagyobb mennyiség található. Világszerte még 28 ilyen lelőhelyről tudnak a kutatók. Úgy vélik, hogy a becsapódás helyszínéről platinát is tartalmazó por szállt fel, amely több helyre is eljuthatott a Földön.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső