Hasi zsírt égethetnek a probiotikus baktériumok

Az élőflórát tartalmazó probiotikumok a legújabb kutatás szerint hozzájárulhatnak a hasi zsír égetéséhez.

A legújabb számában közölt eredmények szerint a bélrendszeri zsírfelszívódást akadályozó új probiotikus étrendkiegészítők hatékony fogyókúrás eszközök lehetnek.

"Normális esetben minden táplálékot megemésztünk és az összes kalóriát felszívjuk" - magyarázta a kutatást vezető Peter Jones, a kanadai Manitoba Egyetem munkatársa. "Úgy véljük, hogy a probiotikumok gátolják e kalóriák felszívódását, így több kalória távozik a szervezetből, vagyis kevesebb kalória halmozódhat fel hasi zsír formájában." A kísérlet során azonban csak kevés embert vizsgáltak, akik csak enyhén voltak túlsúlyosak. A fogyás is kismértékűnek bizonyult, így még ha az eredmények igazolhatók is, a probiotikumok mellett továbbra is szükség van az egészséges étrendre és a testmozgásra.

A legjobb probiotikus élelmiszerek A probiotikumokról már korábban kimutatták, hogy képesek módosítani az emberi bélrendszerben élő baktériumközösséget. A jótékony baktériumok enyhíthetik a depressziót, a gyomorpanaszokat, sőt akár az orrmelléküreg-gyulladást is. Mivel a korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy a bélbaktériumok a kalória felszívódását is befolyásolják, Jones és munkatársai azt vizsgálták, vajon a probiotikumok hatást gyakorolnak-e a fogyásra. Kísérletükben 28 túlsúlyos önkéntes fogyasztott naponta Lactobacillus fermentum vagy Lactobacillus amylovorus tartalmú joghurtot. Másfél hónap múlva az L. fermentum csoport tagjainak testzsírja 3 százalékkal, az L. amylovorus csoporté pedig 4 százalékkal csökkent. E zsírveszteség nagy része a hasi zsírból származott, ami a leginkább öszefügg a szívbetegségekkel.

A kutatók úgy vélik, hogy a baktériumok a zsírból származó kalóriák bélrendszeri felszívódásának gátlása révén csökkentették a testzsírt. A máj epesavas sókat választ ki, amelyek összekeverednek a zsírral és segítenek annak megemésztésében. Az apró baktériumok ezeket az epesavas sókat falják fel, amivel gátolják a zsír felszívódását. Ráadásul a szintén a zsírok felszívódását gátló fogyókúrás gyógyszerekkel ellentétben a probiotikumok nem járnak kellemetlen mellékhatásokkal.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)