Hány fokban a legjobb dolgozni?

Az ideális épülethőmérséklet kutatásában egy hőkomfortot mérő bábu segíti a Pécsi Tudományegyetem szakembereit.

Egy 22 zónára osztott, felnőtt ember nagyságú, úgynevezett termikus bábuval kutatják az ideális épülethőmérsékletet a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK). A bábu képes folyamatosan és pontosan mérni, mennyi fűtőteljesítmény szükséges a testfelületi hőmérséklet tartásához - derült ki az egyetem közleményéből.

munkavégzés hőmérséklet épület
A megfelelő hőkomfort a munkavégzést is hatékonyabbá teszi. Fotó: Getty Images

A test hőleadását is rögzíti

Az Emberi erőforrásfejlesztési operatív program (Efop) 50 millió forintos keretéből beszerzett speciális eszköz képes jelezni és mérni azt is, hogy egy ember a mérési körülmények között mennyi hőt adott volna le, azaz, hogy esetleg fázott vagy épp melege volt-e.

Gyakran panaszkodnak a nők az irodában arra, hogy fáznak, ami részben a klímaberendezések alapbeállítására vezethető vissza - a részletek itt olvashatók.

Az új eszköz - amellyel az emberi test hőleadását is képesek rögzíteni - méri továbbá a ruházat hőszigetelési értékét is, míg egy tartozék szoftver kiszámítja a hőkomfort mérőszámokat. Mindezeken túl a mérőbábu a tartozék berendezéssel légzésszimulációra is alkalmas, be- és kilégzés az orron és/vagy a szájon keresztül. Ennek köszönhetően a közelben lévő szellőzőberendezések működése is ellenőrizhető.

Segít javítani a munkavégzést

Fülöp László, a PTE MIK épületgépész- és létesítménymérnöki tanszékének tanára elmondta: a hőkomfort elsődleges összetevője maga az ember, akinek tevékenysége meghatározza a belső hőfejlődést, a ruházat pedig a hő és a pára leadását. A szakember kiemelte, hogy a megfelelő hőkomfort a munkavégzés és a pihenés minőségére is hatással van, ezért egy megfelelően kialakított épületben kevesebb a megbetegedés is.

A komfortmérések egy része elvégezhető emberekkel, kérdőíves módszerrel, de hosszú távú vagy extrém terhelésekkel járó mérésekre sokkal jobban alkalmazható a most beszerzett termikus mérőbábu.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: