Hamarosan nem lesz szükség tüdőátültetésre?

Belga tudósok sikeresen hozták létre a tüdőt bélelő hámszövetet emberi embrionális őssejtek felhasználásával. Az eljárás egy nap majd helyettesítheti a tüdőátültetést a krónikus tüdőbetegségek és a genetikai betegségek, így a cisztás fibrózis esetén.

Lindsey Van Haute és munkatársai, a Brüsszeli Állami Egyetem embriológiai és genetikai tanszékének kutatói egy levegő-folyadék rendszer segítségével alkották meg a tüdőszövetet, amely a felnőttek légcsövében található állapotot modellezi. A tüdőspecifikus biomarkerek kimutatásával igazolták, hogy valóban tüdőszövet alakult ki és az mRNS és a fehérjék azt mutatták, hogy főként hámsejtek vannak jelen.

A vizsgálat bebizonyította, hogy az embrionális őssejtek tüdőszövetté történő differenciálódásához nem szükségesek specifikus növekedési faktorok, elegendő a levegő-folyadék rendszer egy porózus membránnal és alacsony szérumszinttel. A tudósok most azon dolgoznak, hogy növekedési faktorok hozzáadásával elősegítsék a differenciálódást. "Az embrionális őssejtek élőben és in vitro is képesek mindhárom csíralemez sejtjeivé alakulni, ezért rendkívül fontosak a kutatásban" - mondta el Van Haute.

A cikk a Respiratory Research folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció