Halálos veszélyeket rejt a menopauza kezelése?

A BMJ.com honlapon megjelent közlemény szerint a bőrtapaszok formájában alkalmazott hormonpótló kezelés kevésbé fokozza a vérrög-képződést, mint a szájon át adott forma. Utóbbi esetben a rögképződés kockázata kétszeres a tapaszhoz képest.

Hormonpótló kezelésben a menopauzában lévő hölgyeket részesítik. Korábbi eredmények alapján a kezelés növeli a vénás trombózis kockázatát, azaz a véna vérrög miatti elzáródását, ami akár végzetes kimenetelű lehet. Egészen mostanáig nem végeztek nagy, átfogó vizsgálatot ennek a kockázatnak a pontos felmérésére, illetve annak megítélésére, hogy a bevitel formája befolyásolja-e a kockázat alakulását.

A kutatók összesen 17 (ebből 9 ún. randomizált) vizsgálat adatait elemezték. (Randomizált: résztvevők véletlenszerű besorolása a vizsgálati csoportokba). Eredményeik szerint a tablettás kezelésben részesülő nőknél két-háromszor magasabb volt a vérrög kialakulásának veszélye, különösen az első évben, mint a tapasszal kezelt hölgyekben. Korábbi hormonpótló kezelés nem jelentett kockázatot, azonban a genetikai hajlam és túlsúlyosság fokozta a rizikót. A bőrön át alkalmazott terápia viszont nem jelentett fokozott kockázatot a vénás trombózis kialakulására. Ezt az eredményt azonban a kutatók szerint óvatossággal kell kezelni, mert csak megfigyeléseken alapszik, korrekt vizsgálat ennek eldöntésére még nem történt.

A szakemberek szerint a különbség az ösztrogén (női nemi hormon) eltérő felszívódásából adódik, hiszen a szájon át alkalmazott hormon a beleken keresztül szívódik fel, érintve a májat, ezáltal befolyásolhatja a vérzési-alvadási tényezők egyensúlyát. Tekintve, hogy a hormonpótlás legfontosabb mellékhatása a vénás trombózis, nagy jelentősége lehet a tapaszok alkalmazásának a biztonság fokozása érdekében, de további vizsgálatok szükségesek ennek bizonyítására.

A cikk szerkesztői kommentárjában Helen Roberts, az Auckland-i Egyetem munkatársa szintén a vizsgálatok folytatását szorgalmazza. "Míg a kombinált kezelés 100.000-ből 11 esetben okozott vénás trombózist, csak ösztrogén terápia esetén ez 100.000-ből kettő volt" - írja a szerkesztő.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés