Halálos betegséget is okozhatnak gombafertőzések

Különböző gombafertőzések hátterét vizsgálták a Szegedi Tudományegyetemen és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. A kutatási program új kezelési stratégiák kialakításához is hozzájárult.

Az 590 millió forint uniós támogatással megvalósult kutatási program célja az volt, hogy megismerjék a különböző betegcsoportokat veszélyeztető, opportunista és újonnan felbukkanó élesztő- és fonalasgomba-fertőzések biológiai hátterét. A fertőzéseket egymást kiegészítő mikrobiológiai, genomikai, immunológiai és élettani-mikrobiológiai eszközökkel vizsgálták.

gomba, gombafertőzés, Szegedi Tudományegyetem
Különböző gombafertőzések hátterét vizsgálták meg a szegedi kutatók.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Ezt kell tudni az opportunista mikroorganizmusokról

Az opportunista mikroorganizmusok elsősorban csökkent immunitású szervezetekben képesek fertőzést kialakítani, illetve halálos betegséget okozni. Különösen magas a rizikófaktor a súlyos betegségekkel küzdők, a szervátültetésen átesettek, illetve az elhúzódó kórházi ápolásban vagy hosszan tartó antibiotikumkezelésben részesülőknél. Az eukarióta mikrobák ellen hatékony, ugyanakkor célzottan csak a mikrobát károsító szerek száma korlátozott, ami sürgetővé teszi a különböző betegcsoportokat veszélyeztető gombafertőzések mechanizmusának megértését és új kezelési stratégiák tervezését.

Terápiás lehetőségeket is teszteltek

Mutatjuk, milyen típusú gombák okozzák a köröm betegségeit.

A szakemberek a gazda-patogén kölcsönhatások vizsgálatára alkalmas modellrendszereket dolgoztak ki, feltárták a mikroorganizmusok és az emberi gazdaszervezet közti kölcsönhatás mechanizmusait, valamint azonosították és értékelték a fertőzőképességet befolyásoló tényezőket. Ezeken kívül elemezték a gazdaszervezet immunreakciójának mechanizmusait, vizsgálták a gombaellenes szerekkel szembeni érzékenységet és a rezisztencia kialakulását, továbbá terápiás stratégiákat dolgoztak ki és teszteltek a fertőzést okozó organizmusokkal szemben.

A kutatási program eredményeként jellemzett gombatörzsek és sejtvonalak kerültek az ország legnagyobb és legszélesebb profilú mikroorganizmus génbankjába, a Szegedi Mikrobiológiai Gyűjteménybe.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)