Halálos betegséget is okozhatnak gombafertőzések

Különböző gombafertőzések hátterét vizsgálták a Szegedi Tudományegyetemen és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. A kutatási program új kezelési stratégiák kialakításához is hozzájárult.

Az 590 millió forint uniós támogatással megvalósult kutatási program célja az volt, hogy megismerjék a különböző betegcsoportokat veszélyeztető, opportunista és újonnan felbukkanó élesztő- és fonalasgomba-fertőzések biológiai hátterét. A fertőzéseket egymást kiegészítő mikrobiológiai, genomikai, immunológiai és élettani-mikrobiológiai eszközökkel vizsgálták.

gomba, gombafertőzés, Szegedi Tudományegyetem
gomba, gombafertőzés, Szegedi Tudományegyetem

Ezt kell tudni az opportunista mikroorganizmusokról

Az opportunista mikroorganizmusok elsősorban csökkent immunitású szervezetekben képesek fertőzést kialakítani, illetve halálos betegséget okozni. Különösen magas a rizikófaktor a súlyos betegségekkel küzdők, a szervátültetésen átesettek, illetve az elhúzódó kórházi ápolásban vagy hosszan tartó antibiotikumkezelésben részesülőknél. Az eukarióta mikrobák ellen hatékony, ugyanakkor célzottan csak a mikrobát károsító szerek száma korlátozott, ami sürgetővé teszi a különböző betegcsoportokat veszélyeztető gombafertőzések mechanizmusának megértését és új kezelési stratégiák tervezését.

Terápiás lehetőségeket is teszteltek

Mutatjuk, milyen típusú gombák okozzák a köröm betegségeit.

A szakemberek a gazda-patogén kölcsönhatások vizsgálatára alkalmas modellrendszereket dolgoztak ki, feltárták a mikroorganizmusok és az emberi gazdaszervezet közti kölcsönhatás mechanizmusait, valamint azonosították és értékelték a fertőzőképességet befolyásoló tényezőket. Ezeken kívül elemezték a gazdaszervezet immunreakciójának mechanizmusait, vizsgálták a gombaellenes szerekkel szembeni érzékenységet és a rezisztencia kialakulását, továbbá terápiás stratégiákat dolgoztak ki és teszteltek a fertőzést okozó organizmusokkal szemben.

A kutatási program eredményeként jellemzett gombatörzsek és sejtvonalak kerültek az ország legnagyobb és legszélesebb profilú mikroorganizmus génbankjába, a Szegedi Mikrobiológiai Gyűjteménybe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: