Ha többet alszunk, elkerül a szívbetegség

Már egy óra alvástöbblet is elegendő ahhoz, hogy a nyaki verőerek fala kevésbé vastagodjon meg.

A legújabb kutatások szerint azokban a férfiakban, akik nem alszanak eleget, nő a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázata. A megfigyelések szerint a rövidebb ideig tartó alváshoz a fő nyaki verőér (arteria carotis communis) megvastagodása társul. Ez az elváltozás a szívbetegségek egyik fő jelzője.

Az átalakulás hátterében az artéria belső (intima) és izmos (media) rétegének megvastagodása áll. Sőt úgy tűnik, hogy a megvastagodás és az alvás kapcsolata függ a nemtől is, így csak férfiakat érint. A Providence-i Brown Egyetem Megan R. Sands vezette kutatócsoportja az Amerikai Szív Társaság chicagói éves találkozóján mutatta be eredményeit.

Sands és kollégái az új kockázati tényezőt 600, az Egyesült Államok különböző területeiről származó, 37 és 52 év közötti fekete és fehér beteg ultrahangos vizsgálata alapján mutatták ki. A résztvevők 60 százaléka nő volt. Az alvásvizsgálatok szerint a férfiak naponta 5,7 órát alszanak, szemben a nők 6,3 órájával. A férfiak nyaki artériáinak falvastagsága átlagosan 0,74 mm volt, míg a nőké 0,68 mm. Egy óra alvástöbblet férfiakban átlagosan 0,021 mm-rel csökkentette a nyaki erek falának megvastagodását. Ezzel szemben nőkben ezt az értéket 0,002 mm-nek mérték. A fenti tanulmány eredményei még nem jelentenek ok-okozati összefüggést, a belőlük levonható következtetések csak előzeteseknek tekinthetők.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció