Ha migrénes, elkerülheti a mellrákot!

Jó hírünk van azon hölgyek számára, akik migrénes rohamoktól szenvednek: egy új vizsgálat szerint az emlőrák kialakulásának veszélye náluk 26 százalékkal alacsonyabb.

A júliusban a Cancer Epidemiology című újságban publikált cikk rámutat, a hölgyek korától, illetve a migrén kiváltó okától függetlenül csökken az emlőrák kialakulásának kockázata. "A vizsgálat során értékeltük a migrén és az emlőrák kialakulása közti kapcsolatot, és úgy találtuk, hogy a migrénes nőkben 26 százalékkal alacsonyabb az emlőrák kialakulásának veszélye, mint azokban, akik nem szenvednek migrénes rohamoktól" - jelentette be a vizsgálat szerzője, Dr. Christopher Li, a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa.

Li hozzátette, hogy a kutatók pontosan nem tudják, hogy a migrénes nőkben miért csökken a kockázat, de gyanítják, hogy legfőképp az ösztrogén lehet felelős. "Teljesen világos, hogy a migrén, csakúgy, mint az emlőrák, hormonokkal összefüggő betegség. A migrénes roham több kiváltója csökkenti az ösztrogén szintjét. Az is jól ismert, hogy az emlőrák előidézésében az ösztrogén szerepet játszik" - mondta. Li és munkatársai korábban már beszámoltak arról, hogy a menopauza utáni nőkben a migrén csökkenti az emlőrák kockázatát. Akkor 33százalékos csökkenést mutattak ki.

Jelen vizsgálatukban 4568 emlőrákos és 4678 nem emlőrákos nő adatait elemezték. A hölgyek életkora 34 és 64 között volt, ami szignifikánsan fiatalabb, mint a korábbi vizsgálatban volt. A kutatók úgy találták, hogy a migrénes nőkben 26 százalékkal csökken az emlőrák kialakulásának kockázata. Ez a csökkent kockázat nem változott akkor sem, amikor a tudósok a menopauzális státusz szerint súlyoztak. Nem volt összefüggés azzal sem, hogy milyen idős koruk óta migrénesek, milyen gyógyszereket szednek, illetve a roham kiváltó ingerére tanúsított elkerülő magatartásnak sem (pl.: alkohol-, dohányfogyasztás és hormontartalmú gyógyszerek mellőzése). Dr. Michael Kraut, a Providence Hospital onkológiai osztályának igazgatója egyetértett abban, hogy a migrénes nőknek továbbra is oda kell figyelniük mellükre. "Igaz, hogy az emlőrák kialakulásának kockázata csökkent, azonban nem szüntette meg teljesen a kockázatot."

Kraut elmondta, hogy a kapcsolat a migrén és az emlőrák kockázata között valószínűleg hormonális. "Az elmélet szerint azok a nők, akik migréntől szenvednek, a migrénjük jelentkezése csökkent ösztrogénszinttel jár. Azoknál a nőknél, akiknek emelkedett ösztrogénszintje van, magasabb az emlőrák kialakulásának valószínűsége. Úgy tűnik, újabb bizonyítékát kaptuk annak, hogy a magas ösztrogénszint milyen veszélyeket hordoz" - mondta.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső