Gyorsan szeretne gyógyulni? Felejtse el a jeges borogatást!

A legújabb kutatások szerint a különböző sérülések kezelésére használt jeges borogatás inkább késlelteti, mint segíti a sebek gyógyulását.

Az Ideggyulladásokkal Foglalkozó Kutatóközpont (Neuroinflammation Research Center) munkatársai szerint a gyulladt és sérült szövetek olyan hormonokat termelnek, amelyek segítik az izmok gyógyulását, így a duzzanat és gyulladás lohasztására alkalmazott jeges borogatás csak késlelteti a szövetgyógyulást.

"Kétségtelen, hogy a gyulladásos folyamatoknak vannak pozitív hatásai is, ezeket pedig nem szabad hátráltatnunk, hiszen így a gyógyulást is késleltetjük" - nyilatkozta Lan Zhou, a kutatóközpont munkatársa. A kutatás során a tudósok génsebészeti eljárással módosították egy csoport egér génkészletét, úgy, hogy azok ne legyenek képesek gyulladásos választ adni az izomsérülésre. Az állatokat, valamint egy csoport egészséges egeret ezek után bárium-kloriddal oltottak be, ami izomsérülést vált ki a szervezetben. Az első csoportba tartozó egerek képtelenek voltak kigyógyulni az izomsérülésből, míg az egészséges egerek minden gond nélkül felépültek.

A vizsgálatok szerint a gyulladt sejtek egy inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) elnevezésű hormont termelnek, ami segíti az izomszövetek regenerálódását.

A kutatás részletes leírása a Federation of American Societies for Experimental Biology című szaklapban olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő