Gyermektelenséggel menthetnénk meg a Földet

HáziPatika

Növényi alapú étrend, autómentes élet, kevesebb légi közlekedés és sokkal kevesebb utód - ezekkel a tudatos döntésekkel nagyban befolyásolhatnánk bolygónk jövőjét.

A környezettudatosság ma már szerencsére hazánkban is egyre elterjedtebb. A mindennapokban a legtöbb háztartásban szelektív hulladékgyűjtésben, energiatakarékos izzók vagy éppen környezetbarát tisztítószerek használatában nyilvánul meg. Egy új kutatás szerint azonban azzal tehetnénk a legtöbbet bolygónk jövőjéért, ha nem vállalnánk gyereket. Minden egyes új ember elképesztően pusztító hatással van ugyanis a Földre.

Visszaszoríthatnánk a szén-dioxid-kibocsátást

Egy fejlődő országban élő és gyermeket nem vállaló személy évente 58,6 tonnával csökkentheti szén-dioxid-lábnyomát gyermeket vállaló társához képest a jelenlegi kibocsátási ráták alapján. A gyermektelenségnek lenne tehát az egyik legnagyobb pozitív hatása környezetünkre és bolygónk jövőjére nézve.

A gyermektelenségnek lenne az egyik legnagyobb pozitív hatása környezetünkre
A gyermektelenségnek lenne az egyik legnagyobb pozitív hatása a környezetünkre

A svéd Lund Egyetem tudósai jutottak ezekre a megállapításokra, miután elemezték, hogy egyénre lebontva mi mindent kellene megtennünk, hogy csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsájtását. A kutatók azt látták, hogy míg az újrahasznosítás ma már teljesen bevett szokás, addig gyakorlatilag nincs olyan nyugati ország, ahol a kormány a kevesebb utód irányába próbálná meg terelgetni a lakosait.

Elhagyni a húst, az autót, a repülőt

A tanulmány szerint az utódszám csökkentése mellett másik három fontos lépéssel is kordában lehetne tartani a szén-dioxid-kibocsátást: jóval kevesebb húst kellene ennünk, kevesebbet repülnünk és autóval közlekednünk.

Olyan, viszonylag nyilvánvaló dolgok, mint hogy a gumicukor nem vegán, mert zselatinnal készül, már beépültek a köztudatba, de még jó néhány étel van, amelyről csak nagyon kevesen tudják, hogy nem vegánok, hiszen állati eredetű összetevőket tartalmaznak. Korábbi cikkünkben olyan ételeket gyűjtöttünk össze, amelyeket vegánnak hittünk, pedig nem azok.

39 környezetvédelemmel kapcsolatos tanulmány és kormányjelentés elemzése után a tudósok azt is megállapították, hogy a kormányok által sulykolt zöld intézkedések, mint az újrahasznosítás vagy az energiatakarékos izzók használata valójában igen minimális hatással vannak a szén-dioxid-kibocsátásra.


Seth Wynes, a tanulány vezető szerzője - aki egyébként szintén gyermektelen - így nyilatkozott: "Megállapítottuk, hogy egyénre lebontva négy fontos lépéssel tudnánk jelentősen csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat: növényi alapú étrenddel, kevesebb légi közlekedéssel, autómentesen élve, és kisebb családokat alapítva. Ezek a lépések sokkal nagyobb potenciállal rendelkeznek a kibocsátások csökkentésére, mint a kormányok által támogatott stratégiák."

Forrás: Daily Mail

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag