Gyerekkori asztma génváltozattól és passzív dohányzástól

Az asztma kialakulásának kórélettanát vizsgálták francia kutatók, akik szerint a passzív dohányzás és a génállomány együttesen okozhatja a betegséget.

A korábban az asztma magasabb kockázati tényezőjeként leírt génváltozatokról kiderült, csak a gyerekkori (4 éves kor előtt kezdődő) asztma kialakulásárt felelősek, továbbá hogy a passzív dohányzás tovább fokozza a kockázatot - áll egy, a New England Journal of Medicine folyóirat október 16-i számában megjelent tanulmányban.

"Ez alátámasztja azt az elméletet, miszerint az asztma nem egyformán jelentkezik mindenkinél" - mondta el Dr. Thomas Leath, a texasi A&M Egészségtudományi Központjának gyermekgyógyász docense. "Valamint az is megerősítést nyert, hogy nem csak a genetikai vagy csak a környezeti tényezők okozzák az asztmát, hanem a kettő kölcsönhatása.

Az asztma különböző formáinak okáról még ma sem tudunk sokat, de ha megismerjük ezeket, az elvezethet a pontos biológiai folyamatokhoz. A 17-es kromoszóma hosszú karján, a 21-es régióban (17q21) található génvariációk fokozzák az asztma kialakulásának kockázatát, francia kutatók azt vizsgálták, hogy az itt található variációk (úgynevezett egy-nukleotida polimorfizmusok, SNP-k) befolyásolják-e az asztma kialakulásának idejét. Ehhez 372 családból összesen 1511 embernél nézték az SNP-ket, amelyből kiderült, hogy számos olyan SNP van, amely erősen összefügg a gyerekkori asztma kialakulásával, de sokkal erősebb volt az összefüggés hat variáns és a passzív dohányzásnak kitett gyerekek asztmája között. Dr. Florence Demenais, az INSERM (Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Intézet) kutatója szerint ezek az eredmények segítenek megérteni az asztma kórélettanát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció