Furcsa módszerrel gyógyítanák a cukorbetegséget

Emberi őssejtek segítségével gyógyítottak meg cukorbeteg egereket a St. Louis-i Washington Egyetem kutatói.

A kutatók emberi őssejteket alakítottak át inzulintermelő sejtekké. Ezt követően egereken szemléltették, hogy ezeknek a sejteknek a szervezetbe juttatásával kontrollálni lehet a vércukorszintet és kilenc hónapra gyakorlatilag meggyógyították a diabéteszes egereket.

diabétesz, cukorbetegség, inzulintermelő sejtek, őssejtek, vércukorszint, egérkísérlet
diabétesz, cukorbetegség, inzulintermelő sejtek, őssejtek, vércukorszint, egérkísérlet

Kevesebb a melléktermék-sejt

"Az emberi őssejtek inzulintermelő bétasejtté, idegsejtté vagy szívsejtté való átalakításakor általánosan jelentkező probléma, hogy olyan más sejteket is létrehozunk, amelyekre nincs szükség. Minél több ilyen sejt keletkezik, annál kevesebb fontos sejt jön létre a terápia szempontjából" - mondta Jeffrey R. Millman, a Washington Egyetem kutatója.

A diabétesz kialakulása két vírustól függhet - olvassa el a részleteket!

Néhány éve ugyanezen kutatók fedezték fel, hogyan lehet emberi őssejteket olyan hasnyálmirigy-sejtekké alakítani, amelyek inzulint termelnek. Ekkor egy új technika alkalmazásával a kutatócsapat a béta-sejt létrehozása során jóval kevesebb melléktermék-sejtet állított elő. A technika a sejtek belsejét szervező, úgynevezett citoszkeletont, a fehérjeszálakból álló bonyolult rácsot érinti. Ez adja meg a sejt formáját és teszi lehetővé, hogy interakcióba lépjen környezetével. "Képesek voltunk több béta-sejtet előállítani, és ezek a sejtek jobban is funkcionáltak az egerekben, néhányuk több mint egy éven át gyógyult maradt" - ismertette a szakember.

Ez tehát nagy előrelépést jelent, de még mindig sok mindent kell kidolgozniuk a kutatóknak ahhoz, hogy ez a módszer használható lehessen cukorbetegek kezelésében. Következő lépésként a kutatók a sejteket hosszabb időn át, nagyobb állati modelleken fogják tesztelni és azon dolgoznak, hogy automatizálják az eljárást.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció