Fordítóprogramok nyerték a téli olimpiát

Fontos szerepet játszott a mesterséges intelligencia a most zárult pekingi téli olimpián. Széles körben használták folyamatosan a fordításban, az edzésben, az eredmények közlésében és nyilvántartásában, a biztonsági rendszerekben, a járványellenes intézkedések során, és az élelmezés menedzselésében.

A pekingi téli olimpián a mesterséges intelligencia több szinten is segítette a lebonyolítást. Például segítette a nyelvi fordítást, de ez a technológia évek óta jelen van minden okostelefonban. A pekingi olimpia zárt telephelyén egy 5G-hálózat üzemelt, ami jelentősen meggyorsította a kommunikációt - olvasható a Tudás.hu-n.

dsada
A mesterséges intelligencia jól vizsgázott Pekingben. Fotó: Getty Images

A mesterséges intelligencia abban a legügyesebb, hogy mintákat tárjon föl a rendkívül nagy méretű, fajta és formátum szerint is rendezetlen adathalmazokban. A természetes (humán) intelligencia is ebben a legjobb, de az "ő" számára "rendkívül nagy mennyiségű adat" mégis milliószor kevesebb, mint amennyin a számítógép képes átrágni magát.

Megfagyott a pénisze az olimpián A viharos, jeges szélben kevésnek bizonyultak a sportolók szokásos ruhadarabjai a téli olimpián .

A fejlett statisztikai módszerek közé már évekkel ezelőtt bevonult a mesterséges intelligencia, de mostanában trendi beszélni is róla. Két fő területen alkalmazzák a mesterséges intelligenciát a sporttal kapcsolatban. A "biomechanikában", azaz a sportmozgások elemzésében, javításában és fejlesztésében. Illetve a közvetítésekkel kapcsolatosan, a versenyek adatainak rögzítésében és közreadásában, a kameraállások kiválasztásában és az értékelésben.

Edzésben is segít

5G-s hálózaton bonyolódott a jégfelújító robotok mozgatása, valamint a vendégek ellátását végző robotoké is. Volt étel- és italkészítő robot is, több száz recept közül lehetett választani, és a robotszakács vagy koktélos elkészítette a rendelést.

A síugrásban az utóbbi legalább tíz évben általánossá vált jellegzetes testtartást szélcsatornában optimalizálták, csakúgy, mint a ruha kialakítását. Motion capture (testmozgásfelvétel) segítségével elemzik az eredményes sportolók mozgását, és AR- (kiterjesztett valóság) technikát alkalmaznak a begyakoroltatásban. Az edzést végző, érzékelőkkel és az ízületeinek helyzetét jelző markerekkel felszerelt sportoló valós időben látja, hogy a mozgása hogyan tér el a mintától térben és időben: hogy mennyire pontosan úgy mozog, és a megfelelő sebességgel teszi-e.

Az olimpia ideje alatt a helyszínre optimalizált, MI-alapú időjárás-figyelő és -előrejelző rendszer működött. Illetve abban is biztosak lehetünk, hogy a térfigyelő kamerák és a kínai arcfelismerő rendszerek 0-24 órában monitorozták az olimpiára utazó vendégeket.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: