Fogamzásgátló férfiaknak (2)

A bőrre kenhető készítményt használó férfiaknál jelentősen csökkent a spermiumok száma a korai kísérleti eredmények szerint. Elképzelhető, hogy lehetségessé válik a férfi fogamzásgátlás?

Az erősebb nem tagjai a jövőben nemcsak a gumi óvszer és a sterilizálás között választhatnak majd a születésszabályozási módszerek terén, ha így halad a fogamzásgátló zselé kifejlesztése. "Ez az első eset, amikor a tesztoszteron és a nesztoron nevű, mesterséges progesztin külsőleges alkalmazásával kísérletezünk. E két hormont korábban injekción és tapaszon keresztül próbáltuk bejuttatni a szervezetbe" - nyilatkozta Dr. Christina Wang, a Los Angeles-i Biomedikai Kutatóintézet professzora. A kombinált fogamzásgátló zselének természetesen további tesztelésen kell átesnie a kereskedelmi forgalomba hozatal előtt.

Habár a férfiakról elterjedt a sztereotípia, amely szerint a születésszabályozást, illetve a védekezést nem a saját feladatuknak tartják, egy másik tengerentúli szakértő, Dr. Joseph Alukal urológus szerint a vád jórészt alaptalan. "Többen használnák az új módszert, mint gondolnánk. Majdnem annyi férfi aggódik a nem kívánt terhesség miatt, mint nő" - tette hozzá.

Dr. Wang és kutatócsoportja az amerikai Endokrinológiai Társaság éves ülésén mutatta be a friss eredményeket. A kettős készítmény tesztoszteron összetevőjét a kar bőrébe kell masszírozni, míg a progesztint az alhaséba. A kutatás alanyai fél éven át mindennap elvégezték a műveletet. A Washingtoni Egyetemen végzett felmérésre jelentkező 56 férfit csoportokra osztva vizsgálták: voltak, akik mindkét hormonból kaptak, míg másoknak a progesztin helyett placebót adtak.

A két komponenst alkalmazók 89 százalékánál milliliterenként 1 millió alá csökkent a spermiumok száma, de a csak tesztoszteront használóknál ez az arány csupán 23 százalék volt. A normális érték 15 milliónál magasabb, tehát az eredmény roppant biztató. A kombinált védelmet nyújtó zselépárost kipróbáló férfiak 78 százaléka egyáltalán nem észlelte spermiumok jelenlétét az ejakulátumban - ez a hányad a progesztint nélkülözőknél ugyancsak 23 százalék volt.

A hosszú távú mellékhatások egyelőre nem ismertek, viszont a résztvevők 21 százalékánál akné alakult ki. Dr. Wang és munkatársai a tesztoszteron mennyiség felére csökkentésével, valamint egy dimetandrolon nevű hormon bevetésével próbálják mérsékelni a lehetséges kellemetlenségeket, de a kezelés abbahagyását követően a gyermeknemzéshez szükséges spermiumszám visszaállítása is kérdéseket vet föl.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)