Fogamzásgátlás férfiaknak

Ondóvezetékbe helyezhető fogamzásgátló eszközt mutattak be egy nemzetközi konferencián.

Két aprócska, az ondóvezetékbe helyezett szilikondugó biztosíthatja a megtermékenyítő-képesség átmeneti gátlását, majd helyreállítását. E legújabb fejlesztését egy amerikai cég, a minneapolisi Shepherd Medical Company mutatta be egy férfi-fogamzásgátlás témájában megtartott konferencián. "A férfi fogamzásgátlás jövője" címmel tartott rendezvényre azért gyűltek össze a témában dolgozó kutatók, hogy megosszák ötleteiket, milyen köztes megoldások jöhetnek még szóba a teljes biztonságot adó, ám visszafordíthatatlan ún. vasektómia - az ondóvezeték végleges elkötése - és a joggal természetellenesnek érzett kondomos megoldás közötti szakadék áthidalására.

A bemutatott megoldások között igen ígéretesnek tűntek az ondóvezetőbe helyezhető eszköz (Intra Vas Device avagy IVD) használatáról a közelmúltban lezárult tanulmány eredményei. A herén helyi érzéstelenítésben végzett, apró sebészeti beavatkozás során mindkét ondóvezetéken kicsi vágást ejtenek, és e nyílásokon keresztül helyezik be a két kis rugalmas szilikonhengert. Később ugyanilyen apró műtét segítségével távolíthatók el a szilikon-hengerek.

A kísérlet jelenlegi, első szakaszában kilencven önként jelentkező férfi esetében vizsgálják a beültetett eszköz hatékonyságát. Az eddigi eredmények szerint a szilikondugók nem tudták teljesen megakadályozni a spermiumok bejutását az ondóba, de a kezeltek 92 százalékánál a beültetés utáni első hat hónapban annyira lecsökkent az ondó spermiumkoncentrációja, hogy a megtermékenyítésnek vajmi csekély esélye maradt.

Állatkísérletben a szilikoneszközök eltávolításával már sikerült helyreállítani a megtermékenyítő-képességet. Minél rövidebb ideig volt az IDV az ondóvezetőben, annál nagyobb biztonsággal volt helyreállítható a megtermékenyítő-képesség. Emberen ez a kísérleti szakasz még hátra van, illetve hiányoznak a hosszú távú eszközhasználat utáni eredmények. Ha a kísérlet, mely a tervek szerint 2009-ben fejeződik be, sikerrel zárul, az első IVD-k négy-öt év múlva kerülhetnek piacra. Keresletben bizonyára nem lesz hiány, máris nagy az érdeklődés az IDV iránt.

Hasonló módszert mutattak be kínai kutatók tavaly a Nemzetközi andrológiai magazin hasábjain. Az IVD kínai változata egy apró polyuretán-csövecske. Az összehasonlító vizsgálatban 288 férfinak véletlenszerű kiválasztás után vagy IVD-t ültettek be, vagy vasektómiával (no-scalpel vasectomy avagy NSV segítségével) szüntették meg fogamzóképességét. A kínai kutatók elmondása szerint az eszköz beültetése mindössze öt perccel tartott tovább, mint az NSV. Ugyanakkor a páciensek hamarabb felépültek, kevésbé panaszkodtak fájdalomról, kevesebb szövődmény lépett föl náluk az apró műtétet követően, valamint hamarabb folytathatták megszokott szexuális életüket. Az ondó spermiumentességét a módszer nem tudta olyan tökéletesen biztosítani, mint a vasektómia. Egy évvel a beavatkozás után a kezeltek 94,3 százalékának az ondója volt spermiummentes, míg az NSV-vel kezelt csoportnál ez a szám 98,6 % volt.

Forrás:
www.aerzteblatt.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció