Fenntarthatóbbá válhat a pálmaolaj-termelés

Fenntarthatóbbá teszik a pálmaolaj-termelést a patkányra vadászó majmok - véli egy kutatócsoport.

Az emsemakákók (Macaca nemestrina) patkányokra vadásznak a pálmatörzsek között, így ez a makákófaj fenntartható alternatívát jelent a patkányméreggel szemben, amely nemcsak drága és gazdaságtalan, hanem más állatokat és általában a környezetet is károsítja - fejtették ki német, malajziai és brit kutatók.

A makákók környezetbarát alternatívát kínálnak a patkányméregre
A makákók környezetbarát alternatívát kínálnak a patkányméregre

A makákók jelentik a kulcsot

A szakértők az emsemakákókat egy pálmaolaj-ültetvényen figyelték meg Malajziában. Becsléseik szerint egy néhány tucat egyedből álló makákócsoport egy év alatt legalább háromezer patkányt fogyaszt el. Bár a majmok az olajpálma gyümölcsét is pusztítják, azt jóval kisebb mértékben. Az állatok a vadászterületükön csak a termés kevesebb mint egy százalékát teszik tönkre. Eközben az ültetvények tulajdonosai egy patkányvész esetén jóval magasabb, mintegy tízszázalékos veszteségre számíthatnak.

Veszélyes a pálmaolaj, mégis használhatjuk - részletek!

A kutatók kimutatták, hogy a patkányok száma a rendszeresen az ültetvényre látogató majmoknak köszönhetően több mint 75 százalékkal csökkent. A szakértők a pálmaolaj-termelőkkel és civil szervezetekkel együttműködve igyekeznek megfelelő módszert találni az ökológiai szempontból előnyösebb patkányirtásra. A makákópopuláció védelmére és egyben a biodiverzitás növelésére a vadállatok számára folyosók kialakítását tervezik.

A pálmaolaj-termelésről

Malajziában mintegy hatmillió hektár földterületet használnak olajpálma-termesztésre, ezzel ez az ország a pálmaolaj fő előállítója. Pálmaolajat használnak a többi között élelmiszerekben, kozmetikumokban, mosószerekben és bioüzemanyagokban is. Az olajpálma termesztéséhez szükséges területek kialakításához azonban sok helyen az esőerdőket irtják ki. A Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) 2018 közepén figyelmeztetett a pálmaolaj-termelés faji sokszínűségre gyakorolt megsemmisítő hatására, különösképpen Malajziában és Indonéziában.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés