Felfedezték az éhség időzítőjét

Az éhség időzítőjének több évtizedes kutatása zárult le azzal, hogy felfedezték azokat a gyomorsejteket, melyek a táplálék keresésében és annak elfogyasztásában szerepet játszó hormont termelik.

A New York-i Columbia és Rockefeller Egyetemeken állatkísérletekkel mutatták ki, hogy ezek a sejtek az étkezés által szabályozott cirkadián ritmus szerint működve termelik a grelint. Ez a hormon a szubjektív éhségérzet felerősítésével a táplálék felkeresésére és elfogyasztására sarkall. "A cirkadián ritmus lehetővé teszi, hogy az állatok előre tudják a napi eseményeket, ahelyett, hogy csak reagálnának rájuk" - hangsúlyozza Joseph LeSauter a ScienceDaily cikkében.

A kutatók olyan genetikailag módosított egereket vizsgáltak, amikből hiányzik a grelint felismerő receptor. Egyforma étrenden tartva őket normál egerekkel azt találták, hogy később és kevesebb érdeklődéssel kezdték el keresni az ételt. A kutatók szerint a grelin a gyomorból az agyba jutva döntési folyamatokat befolyásol, és az étkezés idejének közeledtével a táplálék felvételére sarkall.

Azt már korábban kimutatták, hogy a grelint injekcióban embereknek beadva, nagyfokú éhségérzet váltható ki, miután az illető többet eszik, mint egyébként tenné. A grelint célzó gyógyszerek kifejlesztése az elhízás kezelésében lehet ígéretes. Addig is, a kutatók azt javasolják, hogy grelintermelésünk megfelelő szabályozása érdekében tegyük rendszeressé az étkezéseinket.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő