Fehérje védene meg az Alzheimer-kórtól?

A Scripps Kutatóintézet kutatói szerint létezik egy fehérje - a transztiretin (TTR) -, mely megvédhet az Alzheimer-kór kialakulásától, illetve segíthet a kialakult betegség gyógyításában - írja a Proceedings of the National Academy of Sciences.

Joel Buxbaum professzor, a kutatás vezetője maga is meglepődött eredményeiken, melyek szerint a TTR a szívben elősegíti, míg az agyban gátolja az Alzheimer-kór kialakulásárt felelős amiloid nevű anyag lerakódását. Buxbaum professzor hosszú évekig tanulmányozta a szív amiloidózisát, és eközben jött rá, hogy a TTR-nek talán fontosabb a szerepe a központi idegrendszerben, mint a szívben. Az agyban a béta-amiloidok képeznek lerakódó aggregátumokat, melyek a szívre nincsenek hatással. Eddig a kutatók - most már úgy tűnik, érdemtelenül - elhanyagolták a TTR agyban játszott szerepének a vizsgálatát.

Buxbaum professzor és csapata Alzheimer-kór kialakulására programozott génmódosított egereken vizsgálták a fehérje hatásait. Az első csoport egereinek génjeit úgy változtatták meg, hogy sokkal több TTR-t termeljenek, mint normális társaik. A másik csoportban kiütötték a TTR termeléséért felelős gént, így ezekből az állatokból teljes egészében hiányzott a fehérje.

Az eredmények érdekesek: a nagy mennyiségű TTR-t termelő egerek jobban teljesítettek a mentális képességeket mérő teszteken, és a szövettani vizsgálatok alapján is megállapították, hogy az Alzheimer-kór kevésbé súlyos formában alakult ki esetükben. A TTR-hiányos állatoknál már jóval fiatalabb életkorban (9-10 hónapos kor helyett 5 hónapos korban) megjelentek a betegségre jellemző amiloid lerakódások, és az Alzheimer-kór sokkal súlyosabb formája jelentkezett náluk. Ha mesterségesen pótolták a hiányzó TTR-t, javultak a betegség tünetei.

Ha az emberi agyban is hasonlóképp viselkedik a TTR, akár teljesen új terápiás módszerek fejleszthetők ki, sőt, talán az Alzheimer-kór megelőzése is lehetővé válik. A kutatók azt gyanítják, hogy a TTR termelése az idősebb korosztályban fokozatosan csökken, és talán ez is hozzájárul a betegség kialakulásához. A fehérje pótlásával megoldhatóvá válhat a probléma.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő