Extrém karácsonyi szokások

Míg a magyar családok karácsonyfát díszítenek és bejglit sütnek karácsonykor, a katalánok furcsa, székelő figurát rejtenek el a jászolba, Dél-Afrikában pedig sült bogarakat fogyasztanak. Így telik a szenteste a világ számos pontján!

Mikulás, Jézuska vagy manó hozza az ajándékot?

Magyarországon a karácsonyi hagyományok a keresztény hitre épülnek, és a legtöbb gyermek itthon a Jézuskát várja szenteste. Az európai országok nagy részében ugyanakkor ez nem így van, a kisded helyett a nyugati országokban a Mikulást várják, míg a skandináv régióban a karácsonyi manó lepi meg ilyenkor a gyerekeket. Egyedül Ausztriában, Csehországban és Szlovákia egy részén várják 24-én este a Jézuskát.

Sokaknak a karácsony nemcsak a szeretetről és a családról szól, hanem gyakran a stresszről, a felfokozott izgalmakról és az utolsó pillanatig tartó rohanásról. Íme öt tipp , hogyan tudunk megszabadulni ezektől a kellemetlenségektől!

Itthon a december 6-i, és 25-i ünnepet teljesen elválasztották egymástól, előbbi a Mikulás-Télapó "érdeme", utóbbi pedig a kis Jézus születéséhez lett kapcsolva. Az Oroszországban honos " Télapó " (Gyed Moroz, ami tükörfordításban 'Fagy apót' jelent) kifejezést a Rákosi-korszakban honosították Magyarországon, de a rendszerváltást követő évtizedekben sem kopott ki a köztudatból. Az osztrákoknál emellett a krampusz is ikonikus szereplője lett az ünnepeknek, bár a busókra emlékeztető, elnáspángolással fenyegető figurákat a legtöbb gyerek valószínűleg nem várta kitörő örömmel.

Karácsonyfa banánfából?

Napjainkban már nincs is karácsony karácsonyfa nélkül, holott az ünnep jóval régebbi, mint az örökzöld állításának hagyománya. Az első fákat Németországban állították a 19. század folyamán, hazánkban is a német kisebbség honosította meg a szokást. Karácsonyfának itthon azt az adót hívták a 16. században, amit a földesúrnak tüzelő gyanánt kellett beszolgáltatni az ünnepi időszakban.

Az európai hagyományok ez esetben sem egységesek: Olaszországban ritkábbak a fenyőfélék, ott más típusú fákkal helyettesítik azt, illetve a vallásosabb családok sokszor szentek szobrait helyezik ki. Keletebbre - főként Oroszországban, Észtországban, Lettországban és Litvániában - karácsony helyett szilveszterkor szokás feldíszíteni a fákat. Érdekes, hogy a viszonylag újkeletű karácsonyi szokást több olyan állam is átvette, amelyben jelentős kisebbségben vannak csak jelen keresztény közösségek. Dél-Afrikában és Bangladesben a helyi növényvilághoz igazították a szokást, karácsonykor legtöbbször banánfát állítanak és díszítenek fel az ott élő családok.

Karácsony? Irány a gyorsétterem!

Az első portugál hajósokat követve a 16. században tömegével jelentek meg hittérítő misszionáriusok is Japánban, akik a keresztény vallás mellett az európai kultúrkört is megismertették az ott élőkkel. Bár napjainkban a lakosság alig 2 százaléka vallja magát kereszténynek a szigetországban, karácsony közeledtével több helyen is feldíszítik a fenyőfát. Egy érdekes szokás is meghonosodott a japánok körében: a karácsonyi KFC-zés. Ez a hetvenes évekig vezethető vissza, amikor a népszerű gyorsétteremlánc egy olyan sikeres karácsonyi kampányt folytatott le a szigetországban, amivel hagyományt teremtettek a lakosság körében.

Ahány ország, annyi hagyomány - mindannyian egy kicsit máshogy karácsonyozunk
Ahány ország, annyi hagyomány - mindannyian egy kicsit máshogy karácsonyozunk

Betlehemi jászol székelő figurával

Spanyolország egyes területein - elsősorban a katalán vidéken - egy igen bizarr ünnepi szokás is meghonosodott. A hagyományos betlehemi jászol felállításakor egy nem odaillő figurát is elrejtenek a kompozícióba, egy kevésbé észrevehető helyre. A figurát caganernek hívják, és éppen letolt nadrággal "végzi a dolgát", a gyerekeknek pedig meg kell keresniük. Egész iparág épült már Spanyolországban erre a különös szokásra, ünnepek közeledtével az összes híres közéleti személyiséget "caganeresítik" - politikusokat, zenészeket, sőt még vallási vezetőket is vásárolhatunk ebben a meglehetősen illetlen pozícióban.

Sült bogarak és 12 fogásos vacsora

A keresztény világ egyik legfontosabb böjti időszaka advent heteire esik, és karácsony estig tart. A szenteste viszont már a finom falatokról szól: Magyarországon a legtöbb háztartásban kötelező ilyenkor a mákos bejgli, illetve sokan készítenek halászlevet, vagy töltött káposztát. Angliában jellemzően szárnyasból készült étel van ilyenkor: a legnépszerűbb a töltött pulyka, de sok asztalra liba kerül a szigetországban. A belgáknál szokás ilyenkor kalácsot sütni, melyet a kis Jézus alakjára formáznak, a finomság neve cougnou.

Finnországban az étkezést a játékkal is összekötötték: reggelire tejberizst fogyasztanak, melybe csupán egyetlen szem mandulát főznek bele. Akinek a tányérjában kiköt, arra jó szerencse vár a következő héten. Lengyelországban pedig szigorú böjtöt tartanak karácsony estig, szigorúan húsmentes ételeket fogyaszthatnak csak estig. Akkor azonban bőségesen kárpótolnak mindenkit: aki tartja a szokást, a 12 apostol tiszteletére 12 fogást tálal fel - persze ezek többsége csak előétel, vagy könnyebb rágcsálnivaló (például sajttál). Más, európán kívüli nemzetek a tradicionális ételeik legjavát kínálják karácsonykor: Jamaikában például rumos süteményt sütnek, Dél-Afrikában pedig a hazai konyhától rendkívül idegen, sült bogarakat szeretik fogyasztani.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. Néhol - főként az északnyugat-délkeleti sávban - alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős széllökések előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra