Étrenddel kezelhető az impotencia és a meddőség?

Az antioxidánsok fontos tényezők lehetnek a férfi és női meddőségben és szerepet játszanak az erekciós problémákban is. A meddőség egyre komolyabb és nagyobb gond, úgy tűnik étkezéssel is sokat tehetünk ellene.

Szervezetünkben nitrogén-oxid hatására normális módon tágulnak és húzódnak össze az erek. Az úgynevezett oxidatív szabad gyökök károsítják a nitrogén-oxidot, amelynek így csökken a hatékonysága. Az antioxidánsok megsemmisítik az oxidatív szabad gyököket, védve az ereket és más szöveteket. Egyes erekciót elősegítő gyógyszerek is hasonló elven működnek, serkentik a nitrogén-oxid termelődését.

A meddőséggel kapcsolatos problémák száma emelkedni látszik, ennek egyik oka lehet az, hogy sokan halogatják a teherbeesést. A természetes úton történő fogamzás problémái előre vetíthetik egyéb degeneratív betegségek kialakulását is: az ízületi megbetegedéseket (artheriosclerosis), magas vérnyomás és szívinfarktus kialakulását. Remélhetőleg azok a kezelések, melyek a meddőséget megelőzik, a többi betegséget is gyógyítani fogják majd.

A vizsgálatokat Tory Hagen (Linus Pauling Institute, Oregon State University) és Francesco Visioli (Madrid Institute for Advanced Studies) vezette. "Ha az oxidatív stressz meddőséghez vezet, amit az eredményeink is alátámasztanak, meg kell próbálnunk azt megelőzni" - írják a kutatók a Pharmacological Research legutóbbi online megjelent számában.

A korai eredmények egybehangzóan pozitívak, főleg az alfa-liposavval kapcsolatos vizsgálatok, amely az antioxidánsok közül eddig kevés figyelmet kapott. " A meddőség kialakulása többtényezős, mindmáig nem ismerjük kialakulásának pontos lépéseit" - magyarázza Visioli. Antioxidánsok hatására javulhat a hímivarsejtek és petesejtek minősége is, e sejtek megfelelő védelemmel egészségesebbek maradhatnak idősebb korra is. Az új eredmények hozzájárulhatnak az erekciós zavarok kezeléséhez, elősegíthetik a megtermékenyült petesejt beágyazódását vagy megelőzhetik az endometriozis kialakulását, és csökkenthetik a preeclampsia kialakulását is.

Az összes terhesség mintegy 50, a klinikailag felismerhető (ultrahanggal, pozitív terhességi teszttel vagy menstruációkéséssel járó) terhességek pedig mintegy 20 százaléka végződik vetéléssel. A vetélésekhez a nők és férfiak megbetegedései is hozzájárulnak, bár a tényleges okokat még nem ismerjük. "Egyes szakemberek már most alkalmazzák az antioxidánsokat a meddőség kezelésében" - mondják a kutatók.

Eddig is ismert volt, hogy a C- és E-vitamin valóban segíthetnek meddőségben. Az alfa-liposav viszont biológiai láncreakciót indít el, melynek sokkal tartósabb hatása van a érműködésre és az egészségre. A polifenolok, melyek a zöldségek színét adják, de a teában és kávéban is megtalálhatóak szintén kiemelt figyelmet érdemelnek. Sajnos, ezen termékek piaci bevezetését nem mindig előzik meg kellő mértékű tudományos vizsgálatok. "Bizonyítékok kellenek, mielőtt az emberek túl sok reményt fűznének kétséges eredménnyel bíró termékekhez és pénzt költenének rájuk" - hangsúlyozzák a kutatók.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő