Ételek, amelyek rontják a memóriánkat

Felejtsük csak el a derekunkat és a csípőnket egy rövid időre! Tudta, hogy vannak olyan ételek, amelyek hatására memóriánk és egyes kognitív képességeink is romolhatnak? Az alábbi listában öt ilyet mutatunk be részletesebben.

Tofu

Egy, a Dementia a­nd Geriatric Cognitive Disorders szaklapban publikált tanulmány például azt állítja, hogy a tofu heti kilencszeri vagy annál gyakoribb fogyasztása jelentősebb memóriavesztéssel, illetve a kognitív képességek csökkenésével jár. A tanulmány 719 indonéziai férfi és nő tofufogyasztását vizsgálta, illetve az önkénteseket memóriateszteknek is alávetette. Ugyanerről a kapcsolatról még nem derült ki, hogy ok-okozati összefüggés-e, de a kutatók úgy vélik: a szójababban található fitoösztrogének befolyásolhatják az agyi működést. (Mielőtt úgy döntenénk, hogy sosem eszünk többet szóját, a szintén abból készített, fermentált ételről, a tempehről ugyanezen tanulmány állította, hogy javítja a memóriát.)

Nátrium

Az alacsony nátriumbevitel és a kevés mozgás együttesen a kognitív képességeink romlását vonja maga után. Az ezzel kapcsolatos kanadai kutatás több mint ezerkétszáz, 67 és 84 év közti felnőtt nátriumfogyasztását és napi aktivitását vetette össze. A tanulmány szerint azoknak romlottak a legjobban a szellemi képességeik, akik kevés nátriumot fogyasztottak és keveset is sportoltak. Minél nagyobb volt a nátriumbevitel, annál nagyobb volt a romlás mértéke is. Szerencsére ez visszafordítható a Neurobiology of Aging szaklapban publikált tanulmány szerint: a gyakori testmozgás ellensúlyozza a nátrium agyra, illetve a szív- és érrendszerre gyakorolt negatív hatását.

10 étel, ami fontos az agynak

Transzzsírok

A PloS One szaklapban nemrégiben publikált tanulmány szerint minél nagyobb napi transzzsírfogyasztásunk, annál rosszabbul emlékszünk szavakra. Az ehhez kapcsolódó, mintegy ezer embert vizsgáló kutatás során azt nézték az önkénteseknél, hogy mennyi ilyen zsírt fogyasztanak és ezzel párhuzamosan miként teljesítenek újonnan tanult szavakat visszakérdező teszteken. A kutatás azt mondja: minden négy grammnyi elfogyasztott transzzsír hatására hárommal kevesebb szót jegyeztek meg a vizsgált önkéntesek. Ez azt jelenti, hogy míg a kutatás során átlagosan 86 szóra emlékeztek egy teszten, addig a legtöbb transzzsírt (napi 27,7 grammot) fogyasztó alanyok csak 65 szóra tudtak csak pontosan visszaemlékezni.

A tofu is ronthatja a memóriánkat

A tofu is ronthatja a memóriánkat

Tonhal

Az Integrative Medicine szaklapban látott napvilágot az a kutatás, amely szerint, ha hetente háromnál többször eszünk olyan halat, amely magasabban van a táplálkozási láncban (gondolunk itt a tonhalra, kardhalra, cápára), nagyobb esélyünk van arra, hogy kognitív funkcióink károsodni fognak. Erről az érintett halakban található higany nagy mennyisége tehet: a kutatók közel 400 emberen végzett vizsgálattal igazolták, hogy minél alacsonyabb bennünk a higany szintje, annál jobb eredményeket tudunk elérni kognitív teszteken.

Telített zsírok

Ugyan nem emberekkel, hanem patkányokkal foglalkozott a University of Montreal egyik kutatása, de kutatási eredményük nem éppen megnyugtató: ha a patkányokat telített zsírokban gazdag élelemmel etették (például vaj, pálmaolaj), akkor az károsította agyuk mezolimbikus dopaminrendszerét, azaz azt a területet, amely a motivációért és a jó hangulatért felelős, ennek hatására pedig túlevést, függési reakciókat, hangulatváltozásokat lehetett megfigyelni. A telítetlen zsírokban gazdag étrendeknél nem lehetett ilyet megfigyelni. A Neuropharmacology szaklapban publikált tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy a telített zsírok az állatok jutalomrendszerét is megzavarták: elégedetlennek érezték (és mutatták) magukat, ezt pedig túlevéssel kompenzálták.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)