A tofu értékes fehérjeforrás

A tofu sokoldalú alapanyag: az aminosavak, a vas és egyéb mikrotápanyagok kiváló forrása, és számos további egészségügyi előnnyel rendelkezik. Érdemes étrendünkben időnként szerepeltetni.

A tofu, vagy babtúró, népszerű élelmiszer, a szójababból nyerik ki. Friss szójatej altatásával készül, kemény tömbbé préselik, és lehűtik - majdnem ugyanúgy, ahogy hagyományosan az aludt és szikkasztott tejből készült sajtot. A folyadékot (savó) leöntik róla, és az alvadékot összetapasztják úgy, hogy tömbformába préselik. A thai és a kínai konyha legfontosabb alapanyaga, különböző módon főzik meg, megváltoztatva textúráját a sima és lágytól a ropogósig.

A tofu eredete

Miként sok szójaétel, a tofu is Kínából származik. A legenda szerint 2000 évvel ezelőtt fedezte fel egy kínai szakács, aki véletlenül megaltatta a szójatejet, amikor nigari hínárt adott hozzá. Japánban a 8. században vezették be, a tofut eredetileg okabénak hívták. A modern elnevezése 1400-ig nem került használatba. Az 1960-as évekre, az egészséges étkezés iránti érdeklődés vitte el a tofut a nyugati országokba. Azóta számtalan kutatás bizonyította a szója és a tofu nyújtotta egészségügyi előnyöket.

Fontos vonásai a táplálkozásban

A tofu jó fehérjeforrás, és nyolc esszenciális aminosavat tartalmaz. Szintén kiváló forrása a vasnak, a kalciumnak, a mangánnak, a szelénnek és a foszfornak. Továbbá jó magnézium-, réz-, cink- és B1-vitamin-forrás. Kitűnő étel a táplálkozás és az egészség szempontjából. Úgy tartják, hogy ugyanolyan védelmet nyújt a rák és a szívbetegségek ellen, mint a szójabab. 100 g tofu 70 kcal-t; 3,5 g zsírt; 1,5 g szénhidrátot; 8,2 g fehérjét; 0.9 g rostot tartalmaz.

Segít menopauza idején

A szójafehérjéről (amiből a tofu származik) úgy vélik, hogy segít a rossz koleszterin (LDL) szintjét csökkenteni. A tofu fitoösztrogénnek nevezett izoflavonokat – növényi élelmiszerekben lévő vegyületcsoport – tartalmaz, melyeknek a női ösztrogén hormonhoz hasonló a szerkezetük, ezért utánozzák a szervezet által előállított ösztrogén működését. Ezek természetesen kötődnek az emberi sejtekben az ösztrogén receptorokhoz, beleértve a mell sejtjeit, potenciálisan csökkentve a mellrák kockázatát.

A tofu sokoldalú alapanyag

A szója fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően, amikor belépnek a menopauzába , sok nő elhatározza, hogy olyan szójában gazdag ételeket épít be az étrendjébe, mint a tofu. A menopauza idején a szervezet természetes ösztrogén termelése leáll, és kellemetlen tünetek alakulhatnak ki. A fitoösztrogének úgy működnek, mint a gyenge ösztrogén, segíthetnek enyhíteni a fokozódó tüneteket úgy, hogy csökkentik a hőhullámokat néhány nőnél.

Vásárlása, tárolása

A tofu nagy tömbben vagy egyesével csomagolva található, mindkettőt hűteni kell. A tofut szobahőmérsékleten tartott, lezárt tartályban is árulják, ami nem igényel hűtést, amíg ki nem nyitjuk. Amikor kinyitjuk, minden tofut le kell öblíteni, vízzel ellepni, és az edényben hűtve tartani. Ahhoz, hogy a tofu akár egy hétig is friss maradjon, gyakran kell a vizet cserélni rajta. Ha az eredeti csomagolásban tartjuk, a tofut akár öt hónapra is lefagyaszthatjuk.

A semleges ízű és különböző sűrűségű tofu csodálatosan jól illik majdnem minden fajta ízhez és ételhez. Az extra kemény tofut legjobb grillezve megsütni vagy kevergetve pirítani, míg a lágy tofu jól megy a mártásokhoz, desszertekhez, turmixokhoz és salátaöntetetekhez. Természetesen ez csak a kísérletező kedvünkön múlik! Próbáljuk meg felszeletelni, pácolni és grillezni, vagy apróra vágni és fokhagymával aranyszínűre sütni. A selymes tofu krémes, lágyabb termék.

Vigyázzunk!

A tofu és minden szójatermék nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz. Azok a személyek, akiknek a kórtörténetében oxaláttartalmú vesekő szerepel, kerülnie kell a szójatermékek fogyasztását. Azoknak a nőknek, akiknek ösztrogénérzékeny melldaganatuk volt vagy van, a szójabevitelüket legfeljebb heti négy adagra kell korlátozniuk.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)