Elszíneződik vizelet hatására az úszómedence?

A Texas A&M Egyetem kutatói egy olyan módszert fejlesztettek ki, amellyel a vizelet és a széklet is kimutatható a vízben. Egyelőre a módszer csak tudományos célokra használatos.

A német Focus magazin szerint nem kizárt, hogy a jövőben már az úszómedencékben is használják majd azt a módszert, amelyet a Texas A&M Egyetemen fejlesztettek ki. Így vizelet hatására tényleg elszíneződhet majd a medencékben lévő víz.

Az új megoldást a Vladislav Yakovlev vezette kutatócsoport találta ki. Így a vizelet és a széklet is könnyen kimutathatóvá válik, és zöldes színben világítanak. Ehhez a vízbe cink-ionokat kevernek, az ionok pedig reakcióba lépnek az urobilin-molekulákkal. Az urobilin a vizelet és más, a test által kiválasztott anyagok mellékterméke. Az urobilin és a cink-ionok foszforeszkáló anyagot alkotnak. Ám ez csak ultraibolya fényben lesz zöld, ami az úszómedencékbe vizelőket talán megnyugtathatja - egyelőre.

A Szegedi Tudományegyetem honlapja szerint - normális körülmények között a vizelet sárga színű. A sárga szín főként az urokróm nevű pigmenttől származik. Ennek kémiai természete és eredete még nem ismert, valószínű, hogy az urobilin vagy urobilinogén egyik összetevője, amelyhez peptid kapcsolódik.

A most Texasban kifejlesztett eljárással a jövőben a vizekben és a gázokban is jobban kimutatható lesz a szennyeződés. Ezzel a kutatók szerint súlyos betegségek előzhetők meg. E módszerrel ugyanis minimális mennyiségű urobilin is észlelhető. A terrorizmus elleni küzdelemben is fontos lehet a felfedezés, hiszen mérges gázok kimutatására is használható a texasi eljárás.

Elszíneződik vizelet hatására az úszómedence? (Fotó: Europress)

Ugyanakkor a német Focus magazin internetes oldala hangsúlyozza: egyelőre a medencék látogatóit nem fenyegeti, hogy cink-ionokban fürödjenek és ultraibolya-sugarakkal pásztázzák őket. Ám a jövőben talán nem kizárt, hogy mégiscsak elszíneződés jelzi majd a vizeletet a medencékben is.

Egyelőre mindez persze csak laboratóriumi kísérletekben valósulhat meg. Az úszómedencékben alkalmazott festékről, amely vizelet hatására elszíneződne, régóta terjednek városi legendák. A Wikipedia szerint már 1958-ban felbukkantak erről tévinformációk, és Wikipedia szerint azonban mindeddig nem létezett ilyen festék, mert eddig nem tudták megoldani, hogy a jelzőanyag csak a vizelettel lépjen reakcióba, más, a medencékben előforduló anyagokkal ne.

Mindezek után a texasi kutatók kísérleti eredményei még érdekesebbek lehetnek. A jövőbeni alkalmazásokat pedig nyilvánvalóan az idő dönti el.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)