Előre lehet látni, kinek lesz szüksége térdprotézisre!

Az Európai Liga a Reumatizmus Ellen (EULAR) éves kongresszusán ismertetett kutatási eredmény szerint térdízületi arthrosis (ízületi elfajulás) esetén az ultrahangon látható folyadékgyülem előrejelzi az ízületi protézis beültetésének szükségességét.

A vizsgálatba bevont betegeknek fájdalmakkal járó térdarthrosisa volt. Akiknél a folyadékgyülem 4 mm-esnek vagy annál nagyobbnak bizonyult az ultrahang alapján, azoknál majdnem háromszor gyakrabban volt szüksége teljes térdízületi protézisre, mint akiknél 4 mm-nél kisebb folyadékgyülemet diagnosztizáltak.

Dr. Phillip Conaghan, a Leedsi Egyetem (Nagy-Britannia) professzora elmondta: "Ami ebben új az az, hogy a gyulladás egy objektív markere előrejelzi az ízületi protézis beültetését. Ez nem olyan meglepő, mivel eddig is tudtuk, hogy a gyulladás arányban áll legalább a porc károsodásával és valószínűleg más szerkezeti elváltozásokkal is, de most a modern eszközökkel mindezt észlelni is tudjuk."

A vizsgálatban fájdalmakkal járó osteoarthritises betegeket követtek nyomon Európa-szerte számos centrumban 3 évig, klinikai vizsgálattal, röntgenvizsgálattal és ultrahangvizsgálattal. A kutatók különböző statisztikai módszereket használva értékelték az eredményeket. Összesen 531 beteg eredményeit elemezték, az átlagéletkor 67 év volt és a betegség 6,1-6,9 évig állott fenn. A 3 év folyamán 17,7 százalékuk (94 fő) esett át protézisbeültetésen vagy javasolták neki azt. Sem a klinikailag észlelhető folyadékgyülem, sem az ultrahangon látható ízületihártya-gyulladás nem mutatott összefüggést az ízületi szükségességével.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció