Élhetünk 120 évig? Öregedés elleni szert tesztelnek jövőre

Egy, a világon szinte mindenütt ismert és elterjedt, cukorbetegség ellen már alkalmazott szer vezethet az igazán hosszú élethez - remélik egyes kutatók. Az úttörő jellegű módszer emberi kipróbálást 2016-ban tervezik beindítani Amerikában.

Az első The Telegraph szerint a kísérletek akár 2016-ban is megkezdődhetnek Amerikában.

A szóban forgó hatóanyag állatoknál már bizonyította, hogy meghosszabbítja az egyedek életét. Éppen ezért adott engedélyt az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) arra, hogy jövőre embereken is vizsgálják a cukorbetegségnél már széles körben alkalmazott anyag öregedésre gyakorolt hatását.

A belső értékek igazán fontosak - ezt a szabályt mindannyian jól tudjuk. Ám az, hogy milyen a külsőnk és hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, kihatással van az egész önértékelésünkre. Egyszerű módszereket mutatnunk. Ha tényleg minden a kutatók elvárásainak megfelelően alakul, akkor egy hetvenéves ember olyan egészséges lehet biológiailag, mint egy ötvenéves. A vizsgálatok egyik tanácsadója a skót tudós, a Kaliforniában dolgozó Gordon Lithgow professzor. A kutató a Buck Institute for Research on Ageing munkatársa, azaz az öregedéskutatásra szakosodott amerikai Buck Intézetben dolgozik. A mostani kutatások célja nem a „megfiatalodás”, hanem a betegségek kialakulásának a lelassítása. Ez azonban összefügg azzal, hogy sikerüljön az öregedést tempóját mérsékelniük – magyarázta Lithgow a The Telegraphnak. Ez forradalmian új lenne, ilyesmi még nem fordult elő korábban – tette hozzá.

A tudósok szerint az öregedés nem elengedhetetlen része az életnek, hiszen minden sejtünkben megvan az a DNS-minta, DNS-másolat, ami a testet akár örökké helyesen működtetni tudná. Egyes tengeri lények például egyáltalán nem öregednek. Ugyanakkor ez a helyes működtetés életünk során sejtosztódások millióit igényli. És minél többször osztódik egy sejt, annál több hiba léphet fel. Ahogyan a sejtbeli problémák szaporodnak, annál kevésbé tudja testünk korrigálni a hibákat, károkat. Így például a Alzheimer-kór esetében az agy lesz képtelen eltávolítani bizonyos plakkokat, és ebből fejlődik ki a demencia.

A tudósok szerint az öregedés nem elengedhetetlen része az életnek, hiszen minden sejtünkben megvan az a DNS-minta, ami a testet akár örökké helyesen működtetni tudná

Az öregedés elleni folyamatokra a kutatók most a cukorbetegség elleni egyik közismert hatóanyagot próbálják ki. Ez a hatóanyag növeli a sejtekben kibocsátott oxigénmolekulák számát, ez pedig – úgy tűnik –, a sejt robusztusságát és hosszú életét segíti elő.

A hatóanyagot egyébként belga tudósok kezdték tesztelni a C. elegans nevű fonálférgeken. A férgek nemcsak hosszabb ideig éltek, hanem egészségesebbek is maradtak. Amikor egereken próbálták ki a szert, negyven százalékkal éltek tovább, és csontjaik is erősebbek voltak. Tavaly a Cardiffi Egyetemen kiderült, hogy a szert a cukorbetegség miatt megkapó betegek hosszabb ideig éltek. A vizsgálatok szerint a szer adagolása nélkül átlagosan nyolc évvel korábban hunytak volna el .

Az USA-ban most azt tervezik, hogy a következő télen kezdik meg a kipróbálást. Az ügyben – minthogy tényleg úttörő jellegű kísérletekről van szó – megszólalt az FDA, az amerikai gyógyszerhatóság helyettes igazgatója is. Dr. Robert Temple szerint az öregséggel kapcsolatos sokféle probléma esetében várják a megoldást a kutatók. Így nemcsak a demencia, hanem egyes szembetegségek gyógyításában, vagy az izomtónus gyengülésének kezelésében is fontos lehet a szer. Temple szintén úgy véli, hogy eddig sosem látott kísérletekről van szó, amelyek forradalmian megváltoztathatják a lakosság öregedési folyamatait, ha beigazolódnak a tudósok várakozásai.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra