Elfelejtünk félni?

Egyelőre még csak állatkísérletek alapján lehet arra következtetni, hogy a fiatal élőlények másként dolgozzák fel a félelmeiket, mint felnőtt társaik - jelent meg a Journal of Neuroscience-ben.

Az új eredmények alapján jobban megérthetjük a félelem tárolásának és elfelejtésének mechanizmusát.

A Sydney-i Új-Dél-Wales Egyetem kutatói, Jee Hyun Kim és Rick Richardson az érzelmek tanulásáért felelős agyi központ, az amygdala blokkolásával vizsgáltak fiatal, 16 és 23 napos patkányokat. Ez a kor hozzávetőlegesen megfelel a gyermek-, illetve a fiatal kamaszkornak. A patkányokat úgy tanították meg a félelem elraktározására, hogy a lábukat érő enyhe sokkhoz minden alkalommal egy adott hanghatást társítottak. Később már csak a hanghatásra is kialakult a félelmi reakció.

Hamarosan azonban, miután számos esetben nem követte sokk a hangot, eltűnt a félelmi reakció, vagyis az állatok "elfelejtették" tanult félelmüket. Legközelebb újra próbáltak a hanghatáshoz félelmet társítani, ami természetesen sikerült is. A blokkolt amygdalával rendelkező állatok közül azonban csak az idősebbekkel sikerült elfelejtetni az újfent megtanult félelmi reakciót. Ez jelzi, hogy a fiatal állatokban az amygdala nélkülözhetetlen a félelmetes élmények törlésében, és hogy kizárólagos szerepét később más agyi struktúrák veszik át.

A kutatók azt is megállapították, hogy a kísérletek eredménye szempontjából az az életkor is döntőnek bizonyult, amikor az első vizsgálat zajlott. Felmerül tehát annak a lehetősége, hogy a fiatal korban meg nem tanult félelmek egyszerűen kitörlődnek, mivel az agy fejlődése során az amygdala szerepét érettebb agyterületek veszik át. Az is elképzelhető, hogy a félelem nem törlődik, csak a közömbös memóriaélmények segítségével gátlódik a félelmi reakció, az eredeti emlék pedig bármikor előhívható.

A megjelent tanulmányt több szakértő is figyelemre méltónak találta. A Vermonti Egyetem kutatója, Dr. Mark Bouton szerint azonban további kutatások szükségesek a félelem-elfelejtés pontos mechanizmusának tisztázására.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: