Elektronikus recept: lehet olcsóbb a gyógyszer?

Milliókat lehet spórolni a legolcsóbb gyógyszereket előnyben részesítő elektronikus receptíró rendszerekkel, írják Dr. Michael A. Fischer és munkatársai az Archives of Internal Medicine decemberi számában.

A Harvard Egyetem orvosi karának adjunktusa, Dr. Fischer szerint a mai orvosoknak jelentős kihívást jelent a számtalan gyógyszer közül való választás. A vizsgálatukban résztvevő egészségbiztosító cégek úgy oldották meg a problémát, hogy zölddel jelölték meg az előnyben részesítendő gyógyszereket, és pirossal a mellőzendőket. A csaknem 1200 massachusettsi orvos által több mint másfél millió betegnek felírt 17,4 millió recept alapján készített vizsgálat szerint 3,3 százalékkal nőtt a legolcsóbb gyógyszerek felírásának aránya az elektronikus receptíró rendszer használatának köszönhetően. A középső kategóriába tartozó gyógyszerek felírása 1,9 százalékkal, a legdrágábbaké 1,5 százalékkal esett vissza. Az eredmény: havonta betegenként körülbelül 70 cent megtakarítás, ami ugyan egyénenként nem sokat jelent, de százezer emberre egy év alatt már 845,000 dollárt tesz ki.

Ez a megtakarítás, ha az elektronikus receptfelíró programhoz hozzáférő orvosok mindössze 20 százaléka él a lehetőséggel. Ha még több orvos számára lenne elérhető a program, és többen is kezdenék el alkalmazni, akár 3,91 millió dollárt is el lehetne érni százezer betegenként, áll a beszámolóban. Az USA kormánya próbálja minél szélesebb körben terjeszteni a módszert. A Medicare 2 százalékost bónuszt ajánl 2009-re és 2010-re a programot használó orvosoknak. 2011-re és 2012-re a bónusz 1 százalék, 2013-ra fél százalék lesz. Több elektronikus receptíró program is létezi, ám az orvosok egy része idegenkedik a használatuktól. Egy ilyen rendszer beállítása 3000 dollárba kerül, a fenntartási költség 80-400 dollár havonta. Eddig az amerikai orvosok 17 százalékánál működik elektronikus adattároló rendszer. A vizsgálathoz használt programot két nagy biztosítótársaság biztosította. Az orvosok ingyenesen kaptak vezeték nélküli eszközt, valamint hozzáférést a gyógyszereket színkóddal ellátó honlaphoz. Nem kényszerítik az orvost semmire, a színkód önmagában segített csökkenteni a költségeket, magyarázta Fischer, aki belgyógyászként is dolgozik a bostoni Brigham és Női Kórházban.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: