Egyszerűbben mérhető a cukorbetegség kockázata

A hemoglobin A1C (HbA1C) szintjének meghatározásával pontosabban azonosíthatók azok a páciensek, akiknél fokozottabb kockázat áll fenn a cukorbetegség szempontjából, mint a hagyományosan használt éhgyomri vércukorszint-meghatározással.

A HbA1C szintje az éhgyomri vércukorszinttel ellentétben nem változik napról napra, szintjét nem befolyásolja sem stressz, sem éhezés, továbbá a páciensnek a vizsgálat előtt nem szükséges éheznie. Az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA) januárban kiadott új irányelveiben most először szerepel a HbA1C-re vonatkozó javaslat, miszerint a vizsgálat hatékonyan használható a jelenlegi és jövőbeni cukorbetegek szűrésében.

A vizsgálat eredményeinek segítségével mind az orvosok, mind a betegek könnyebben értelmezhetik majd a vizsgálati eredményeket. A HbA1C szintje 5,0 és 5,5 között tekinthető normálisnak, míg minden egységnyi növekedés a cukorbetegség fokozott kockázatát jelenti. 6,0 és 6,5 között "igen magas kockázatú" csoportról beszélünk, akiknél kilencszeres a kockázat, míg 6,5 felett cukorbetegségről van szó. 5,5 és 6,0 között már érdemes megelőző intézkedéseket tenni.

A vizsgálat során Dr. Elizabeth Selvin, a Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Karának kutatója és munkatársai több, mint 11 ezer ember hemoglobin A1C szintjét mérték meg 1990 és 1992 között, ezt hasonlították össze a következő 15 évben végzett mérésekkel és a klinikai képpel.

Az Egyesült Államokban körülbelül kilencmillió diagnosztizálatlan cukorbeteg él. "Az adatok segítenek értelmezni a HbA1C értékeket a klinikai gyakorlatban és azonosítani azokat, akiknek a legtöbb szükségük van a kezelésre" - mondta el Selvin.

A cikk a New England Journal of Medicine folyóirat március 4-i számában olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés