Egyedülálló műtétet végeztek egy rákos betegen magyar orvosok

Először végeztek Magyarországon rosszindulatú csontdaganat miatti végtagmegtartó medenceműtétet. A beavatkozás sikeres volt, a 31 éves beteg jól van – közölte a Semmelweis Egyetem híroldala.

A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján novemberben az orvosok rosszindulatú csontdaganat (Ewing-szarkóma) miatt eltávolították egy 31 éves nőbeteg medencecsontját, a helyére pedig egy, kimondottan a számára gyártott, speciális medenceimplantátumot ültettek be – számolt be róla a Semmelweis Egyetem híroldala.

Ez volt az első, ilyen jellegű végtagmegtartó medenceműtét itthon, aminek azért is van nagy jelentősége, mert Hollandiában, Németországban és Angliában is csak néhány hasonló beavatkozást végeznek évente. Az eljárást egyedi méltányossággal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatta

műtét, vétagmegtartó medenceműtét
Az egyedülálló medenceműtétet sikeres volt, a beteg utókezelését gyorsan megkezdték. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Remekül sikerült a hatórás műtét

„Nagyon bonyolult folyamatról van szó, a műtét pontos megtervezése, a beteg felkészítése, az implantátum legyártása több hónapot vett igénybe. Az operációt röntgen-, CT- és MR-felvétel, szövettani mintavétel, onkoteam, a beteg teljes kivizsgálása, előzetes kemoterápia és sugárkezelés előzte meg” – idézte a Semmelweis Egyetem híroldala dr. Perlaky Tamást, az Ortopédiai Klinika egyetemi tanársegédjét.

Az operáció célja az volt, hogy az implantátum a megfelelő helyre kerüljön, emellett a beteg használni is tudja azt: képes legyen menni, sétálni, adott esetben kirándulni – tette hozzá a szakember. A sikeres beavatkozás után pár héttel a beteg hazamehetett, majd megkezdődött a rehabilitációja és az utókezelése.

Az Ortopédiai Klinikán évente 10-12 medencecsont-eltávolító operációt végeznek, ezek azonban jellemzően nem végtagmegtartó beavatkozások. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra