Egy élelmiszer, amely segít a szívbetegségek megelőzésében

A Tufts University kutatói megállapították, hogy kevesebb zsigeri zsírszövet van azokban az emberekben, akik a finomított gabona helyett a teljes kiőrlésűt választják.

"Nagyjából 10 százalékkal alacsonyabb a zsigeri zsírszövetük tömege azoknak a felnőtteknek, akik teljes kiőrlésű gabonából napi három vagy több adagot, finomított gabonából pedig napi egynél kevesebb adagot fogyasztottak" - mondta Nicola McKeown, a tanulmány egyik szerzője. Egy adag teljes kiőrlésű gabonát egy szelet teljes kiőrlésű kenyér vagy egy fél csésze zabkása ad ki, egy szelet fehér kenyér vagy egy fél csésze fehér rizs pedig megfelel egy adag finomított gabonának.

McKeown és kollégái egy 2834 férfi és nő által kitöltött, étrenddel kapcsolatos kérdőívet tanulmányozták át. A 32 és 83 év közötti résztvevőket multidetektoros komputertomográfiával vizsgálták meg, hogy kiderüljön, mekkora a zsigeri zsírszövetük és a bőr alatti zsírszövetük tömege.

"Korábbi kutatások kimutatták, hogy a zsigeri zsírszövet szoros kapcsolatban áll az anyagcsere-betegségekkel, és növeli az olyan rendellenességek kockázatát, mint a magas vérnyomás, az magas koleszterinszint és az inzulinrezisztencia, amelyek szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vagy kettes típusú cukorbetegséghez vezethetnek" - magyarázta a tanulmány társszerzője, Paul Jacques. "Nem lepett meg minket, hogy amikor mind a zsigeri, mind a bőr alatti zsírszövet mennyiségét összevetettük a bevitt teljes kiőrlésű és finomított gabona mennyiségével, még szorosabb összefüggést fedeztünk fel, ami azután is fennállt, hogy olyan életmódbeli tényezőket is figyelembe vettünk, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás" – tette hozzá Jacques.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció