Egy bogár segíthet a parlagfű elleni harcban

Parlagfüvet pusztító bogár terjed Magyarországon, amely, bár a parlagfűproblémát nem fogja megoldani helyettünk, sokat javíthat a helyzeten.

Magyarország nemzetközi viszonylatban is a parlagfűvel legszennyezettebb országok közé tartozik, ráadásul a gyomnövény elleni harc sem mondható túl sikeresnek itthon. Most azonban úgy tűnik, a természet a segítségünkre sietett, mégpedig egy Európába behurcolt, idegenhonos bogárfaj, a parlagfű-olajosbogár képében, amelynek fő tápláléka a parlagfű levele - írja a 24.hu. A lap dr. Markó Viktor entomológust, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Rovartani Tanszékének egyetemi tanárát kérdezte arról, jelentősen csökkentheti-e a rovar a parlagfű okozta károkat és kínokat.

A parlagfű pollenje sokaknak okoz gondot itthon.
A parlagfű pollenje sokaknak okoz gondot itthon. Fotó: Getty Images

"Inkább barát, mint ellenség"

Magyarországon továbbra is a parlagfű okozza a szénanáthás tüneteket a légúti allergiával küzdők többségénél. Mutatjuk, mit tegyünk, ha parlagfű-allergiára gyanakszunk.

Mint azt a szakember elmondta, "alapos kutatásokra van szükség a faj hazai tevékenysége kapcsán, de miután lárva és imágó alakban is a parlagfű levelét fogyasztja, valószínűleg inkább barát lesz, mint ellenség". Ugyanakkor azt is érdemes kiemelni, hogy bár a rovar kedvence a parlagfű, más fészkesvirágzatú növényeket is eszeget, mint amilyen például a napraforgó. Előfordulhat tehát, hogy a parlagfű-olajosbogár átvált erre a mutatós haszonnövényre.

Amennyiben a rovar folytatja a "parlagfűdiétát" és megfelelően elszaporodik, már csak az a kérdés, milyen mértékben lesz a segítségünkre. Ideális esetben annyi levelet kell fogyasztania, amennyi érdemben visszaveti a parlagfű állományát, és lehetőleg még pollenszórás előtt kellene végzetes csapást mérnie a növényekre. "Tudjuk, hogy a petéit parlagfűre teszi, a lárvák a levelekből táplálkoznak, ott is bábozódnak, majd a kifejlett bogár, az imágó is marad a terített asztalnál. Innentől kezdve hatékonyságuk az egyedszámukon múlik, ennek kulcsa pedig az, hogy hány generáció fejlődik ki egy évben" - magyarázza a szakember, aki hozzátette: sokat számít a hőmérséklet is. Minél melegebb van, annál gyorsabban fejlődnek, annál több nemzedéket hoznak létre.

Több fronton kell támadni

Összességében elmondható, hogy a parlagfű-olajosbogár nem fogja helyettünk megoldani a parlagfű által okozott problémát, de várhatóan javít a helyzeten. A parlagfüvet egyébként több fronton kell támadni és/vagy folyamatosan erős nyomás alatt tartani, hogy az erőfeszítéseknek bármi látszata legyen. Emiatt szükség lehet további parlagfűfogyasztó fajok bevetésére is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)