Egészségkárosító a saját tv?

A Pediatrics gyermekgyógyászati folyóirat áprilisi számában megjelent kutatási eredmények alapján a gyermekek szobájában lévő készülék nemcsak a tévénézéssel eltöltött időt növeli meg, hanem rossz hatással van a fiatalok egyéb viselkedési szokásaira is.

Az egészségügyi szakemberek már régóta figyelmeztetnek a televíziózás káros hatásaira, különösen veszélyes, amikor a tévé a fiatal számára könnyen hozzáférhető. A felmérések mégis azt mutatják, hogy a szülők nem veszik komolyan a fenyegetést, az amerikai kamaszok 68 százalékának szobájában található tévé. A 8 és 18 év közötti fiatalok átlagosan több mint 3 órát töltenek televízió előtt. Sokan vizsgálták már a gyermekek tévézési szokásait, ezzel szemben a kamaszokról szóló tanulmányok ritkábbak.

A Minnesotai Egyetem Közegészségtani Intézetének kutatói Daheia Barr-Anderson vezetésével 781 diák (az átlagéletkor 17,2 év volt) számára kiküldött kérdőíves felmérésben vizsgálták a saját TV hatásait. A megkérdezett diákok mintegy 2/3-a rendelkezett saját TV készülékkel. Azok a tizenéves lányok, akiknek a szobájában található készülék, kb. 5 órával töltenek többet TV-zéssel hetente, mint társaik. (20,7, illetve 15,2 óra). A fiúk esetében ezek az értékek 22,2 és 18,2 óra.

Mindkét nemre jellemző volt, hogy kevesebb családi vacsorán vettek részt, a lányok valamivel kevesebb zöldséget, a fiúk pedig kevesebb gyümölcsöt fogyasztottak a saját TV-vel nem rendelkező társaiknál. A lányok fizikai aktivitása csökkent, a fiúk pedig rosszabb jegyeket szereztek. A fiataloknak a televíziózás mellett nem maradt idejük a szociális kapcsolatok kiépítésére, vagy pl. a házifeladat elkészítésére.

"A gyermekek többségénél a saját tévé egészségtelen - mondta a kutatás kapcsán Anita Gurian, a New York-i Egyetem Gyermekközpontjának adjunktusa. - Vannak azonban kivételek, akik hasznosítani képesek a látottakat, emellett számos jó műsor is található. Összességében mégis a káros hatás a meghatározó. Általában a szülők nem szeretnék, hogy tévé kerüljön a gyermekük szobájába. Mégis mikor a család nagyobbra cseréli a készülékét, a feleslegessé vált tévé a gyerek szobájában landol" - mondta a szakember.

"Bár bizonyára ellenállásba fognak ütközni, de a szülőknek azt kell tenniük, ami leghasznosabb a gyermekeik számára" - fűzte hozzá Barr-Anderson.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő