Ecstasy, mint pszichoterápiás szer?

Egy tanulmány szerint a széles körben elterjedt diszkódrogot, az ecstasyt pszichoterápiában fel lehetne használni a poszttraumás stressz betegség kezelésére (PTSD). Azonban az ügyet illetően felmerülnek biztonsági aggályok is.

Az MDMA kémiai rövidítéssel leírt szer használata olyan esetekben lehet előnyös, ahol a szokványos eljárások nem jártak sikerrel. A szakértők szerint le kell fektetni a biztonságos szerhasználat ajánlásait. A traumát követő stresszben szenvedők gyakran számolnak be nyugtalanságról, illetve érzelmi tompultságról, azonban Dr. Michael Mithoefer, charlestoni magánpszichiáter szerint az MDMA képes javítani a fájdalmon.

A PTSD-s betegek gyakran újraélik a traumát, és gyakran válnak hiperérzékennyé, például a mindennapi élet hengjaival szemben. Gyakran csatlakozik a kórképhez depresszió, nyugtalanság, hangulati rendellenesség, illetve alkohol- és droghasználat.
Mithoefer és munkatársai mintegy 19 éven keresztül húsz PTSD-s beteget tanulmányoztak. A résztvevők két nyolcórás pszichoterápiás kezelésen estek át, tizenketten MDMA-t, nyolcan placebot kaptak Az alanyokat egy független pszichológus vizsgálta meg a kezelés előtt és után, értékelve a mutatott PTSD-s tüneteket.

Az MDMA és a pszichoterápiás kezelés kombinációjában részesültek mintegy 80 százalékánál nem lehetett diagnosztizálni a PTSD kritériumait, szemben a placebo csoport 25 százalékával. Az MDMA-kezelést követően azok a betegek is vissza tudtak térni munkájukhoz, akik előtte munkaképtelenek voltak. A Journal of Psychopharmacology folyóirat július 19-i számában megjelent tanulmány szerint a szerrel kapcsolatban semmilyen mellékhatás, vagy elmeállapoti probléma nem alakult ki.

Mielőtt a droghasználók között elterjedt volna, az Egyesült Államokban és Európában számos pszichológus alkalmazta az MDMA-t, azonban Nagy-Britanniában 1977-től, az Egyesült Államokban 1985-től illegális drognak minősül. Emiatt az esetleges terápiás felhasználás során fel kell hívni a betegek figyelmét a veszélyekre, illetve az orvosok részéről szoros kontroll szükséges. Ráadásul az MDMA-s csoport tagjainál vérnyomás-emelkedést mértek.

A 2-es fázisú klinikai vizsgálatok feladata lesz annak kiderítése, mi az optimális kezelési dózis, azonban a szakértők kiemelten fontosnak tartják a biztonsági előírások felállítását. Előtte viszont arra is fényt kell deríteni, van-e a szer alkalmazásának hosszútávú hatása.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan várható kisebb havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag