Dohányzik? A gyermeke éhezni fog!

A dohányzó felnőttekkel élő gyermekek körében gyakoribb az alultápláltság és az éhezés, írta Dr. Michael Weitzman, a New York-i Orvostudományi Egyetem gyermekgyógyászatának vezetője legfrissebb közleményében.

Ugyanez igaz a felnőttekre is, ám a gyerekek jobban megsínylik a problémát, tette hozzá Weitzman. Ismert, hogy a gyermekek esetében a bizonytalan élelmezésnek hosszú távú hatásai vannak. Rosszabbul teljesítenek az iskolában, nagyobb eséllyel lesznek vashiányos vérszegények, és gyakoribbak a viselkedési és szociális problémák, folytatta Weitzman. A "bizonytalan élelmezés" fogalmát az USA agrárminisztériuma vezette be a 90-es években, mikor az alultápláltságot vizsgálták az olyan fejlett országokban, mint például az Egyesült Államok.

"Ez egy standardizált mérőszám, mely megmutatja, hány alkalommal nem tudott a háztartás a gyermek számára enni adni, hányszor maradt el az étkezés, és milyen gyakran fekszik le éhesen a gyermek" - magyarázta. A kutatók az Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) felméréséből 8817 háztartás adatai gyűjtötték ki és elemezték. A gyermekek 11, míg a felnőttek 15 százaléka számolt be "bizonytalan élelmezésről" az elmúlt évben, és a felnőttek 6, míg a gyermekek 1 százalékánál a problémát súlyosnak ítélték meg. Ez azt jelenti, hogy éhesen kellett lefeküdniük, mivel nem volt elég táplálék otthonaikban. A gyermekes háztartások 23 százalékában élt legalább egy dohányzó, ugyanez az alacsony jövedelműek körében még magasabb: 32 százalék.

A dohányzókkal együtt élő gyermekek 17 százaléka panaszkodott bizonytalan élelmezésről, míg a nemdohányzó háztartásban élők közül csak 8,7 százalék. Súlyosként élte meg az élelmiszerbizonytalanságot a dohányzókkal együtt élő gyerekek 3,2 százaléka, és a nem dohányzókkal együtt élők 0,9 százaléka. Mivel a legalább egy dohányzóval élő családok a jövedelmük 2-20 százalékát dohányra költik, valószínű, hogy a megfelelő élelem biztosítására fordítandó összeg cigarettára megy el. A szülők szintén érzik az elégtelen táplálkozást. Először saját maguktól vonják meg az ételt, és többnyire a legkisebb gyermeket etetik a legjobban. Az eredmények az Archives of Pediatric & Adolescent Medicine novemberi számában olvashatók. A mostani gazdasági válság vélhetően tovább súlyosbítja majd a problémát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő