Diétával az öregedés ellen? Lehetséges!

Majmokon végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a kalóriabevitel csökkentése lassítja az öregedést, és késlelteti az olyan időskori problémák, mint a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a daganatok és az agysorvadás kifejlődését.

Ricki J. Colman, a Wisconsini Nemzeti Főemlőskutató Központ kutatója és munkatársai 1989-ben 30 Rhesus-majommal kezdték a húsz éven át tartó kísérletet, 1994-ben újabb 46 majmot vontak be a vizsgálatba. Valamennyi kifejlett állat volt, életkoruk 7 és 14 év között változott. A majmok felénél kalóriamegszorítást alkalmaztak az étrendben, míg a kontrollcsoport szabadon ehetett, amit akart. A második csoportból 37 százalék pusztult el az öregedéssel kapcsolatos betegségben, míg az első csoportban ez csak 13 százalék volt. A Rhesus-majmok fogságban átlagosan 27 évig élnek.

A kalóriamegszorítás nemcsak a várható életkort, de az életminőséget is növelte. A daganatok és a szív-érrendszeri betegségek a "diétázó" csoportban fele olyan gyakran fordultak elő, mint a kontroll majmoknál, míg a cukorbetegség nem jelentkezett a kalóriamegszorításon lévőknél, csak azoknál, akik bármit ehettek (42%). Az agy egészségének is jót tesz a kevesebb kalória bevitele, ez főként a rövidtávú memóriáért és a problémamegoldásért felelős területeken mutatható ki.

"A kalóriamegszorítás jótékonya hatása sokkal erősebb, mint bármilyen jótékony farmakológiai hatás" - mondta el Dr. Samuel Klein, a st. louisi Washington Egyetem Orvosi Kara Táplálkozástani Központjának igazgatója. "Ez sokkal hatékonyabb lehet, mint bármilyen, a tarsolyunkban lévő gyógyszer." Kisszámú önkéntesen végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a kalóriabevitel csökkentése emberben is csökkenti a szív-érrendszeri betegségek előfordulását - olvasható a Science egyik cikkében.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció