Deltakron: nem biztos, hogy egy új variánsról van szó

Noha ciprusi tudósok állítják, hogy egy új, hibrid koronavírus-variánsra bukkantak, akadnak olyan szakértők, akik szerint sokkal inkább laboratóriumi vizsgálatok során bekövetkezett szennyeződés állhat a felfedezés hátterében.

Ciprusi tudósok nemrégiben arról számoltak be, hogy a SARS-CoV-2 vírus egy új, hibrid változatára bukkantak. A deltakron névre keresztelt mutáns állításuk szerint a delta és az omikron variáns kombinációja. A kutatás vezetője, Leondios Kostrikis, a Ciprusi Egyetem professzora elmondta: az új variáns deltaszerű genommal és az omikron jellemzőivel bír. A ciprusi kutatók január elején összesen 25 embernél azonosították a deltakront - azóta 52 újabb fertőzöttre bukkantak -, a betegek egy része kórházban feküdt.

deltakron
deltakron

A rejtélyes deltakron

Tudományos körökben igencsak megoszlanak a vélemények a deltakronról. Egyes szakértők megkérdőjelezik, hogy valóban új variánsról van szó, és inkább azt valószínűsítik, hogy a felfedezés egy laboratóriumi tesztelés során bekövetkezett szennyeződésnek tudható be - írta a Medical News Today.

Falus András immunológus szerint aki azt mondja, hogy az omikron variáns megjelenésével lecseng a járvány, az csak spekulál. A szakember arról is beszélt, hogy az oltás cáfolhatatlanul a legerősebb, legmegfelelőbb és a legtöbb országban jól bevált védekezési mód.

Közéjük tartozik Jeffrey Barrett, a Wellcome Sanger Institute brit nonprofit genomikai és genetikai kutatóintézet igazgatója is. Véleménye szerint szinte biztosan nem a delta és az omikron biológiai rekombinánsára bukkantak. "A látszólagos omikron mutációk pontosan és kizárólag a tüskefehérje génjét kódoló szekvencia egy bizonyos szakaszában találhatók - az 51-től 143-ig terjedő aminosavakat érinti -, ami arra utal, hogy a szekvenálási eljárás során technológiai műhiba történhetett" - mondta.

Ezt a nézetet osztja Tom Peacock, a brit Imperial College London virológusa is, aki a Twitteren szintén amellett érvelt, hogy a deltakron-szekvenciák "egyértelműen kontaminációnak", vagyis szennyezésnek tűnnek. De véleménye szerint ez nem a rossz laboratóriumi gyakorlat következménye, "minden szekvenálással foglalkozó laboratóriumban előfordul időnként".

Mi állhat a háttérben valójában?

Több szakértő evolúciós bizonyítékokra hivatkozva állítja, hogy a deltakron nem lehet egy új rekombináns változat, mert akkor a genetikai minták a vírus filogenetikai fájának (evolúciós törzsfájának) ugyanazon ágán csoportosulnának, nem véletlenszerűen, több ágon, ez ugyanis a szennyeződés biztos jele - írja a Medical News Today.

Kostrikis azzal védte állasponját, hogy mivel a deltakronos fertőzések aránya nagyobb volt a kórházban kezelt betegeknél, mint az otthon gyógyulóknál, a kontaminációs hipotézis kevésbé valószínű. Hozzátette: a deltakronos mintákat több országban dolgozták fel, ami csökkenti a laboratóriumi hibák valószínűségét. Hogy kinek van igaza, az minden bizonnyal hamarosan kiderül.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés