Csontritkulást okoznak a mobiltelefonok?

Egy új kutatás azt állítja, a mobiltelefonokból származó elektromágneses sugarak a csontsűrűség csökkenéséhez vezetnek a medencecsont területén.

A törökországi Suleyman Demirel Egyetem munkatársai Dr. Tolga Atay vezetésével felfedték, hogy ha hosszú távon kitesszük a szervezetünket a mobiltelefonokból származó elektromágneses mezőknek, az gyengítheti a csontokat, ez pedig befolyásolhatja azon műtétek eredményét, melynek során a csontok bizonyos részeit használják fel.

A kutatók megmérték a medencecsont felső peremén a csontsűrűségét 150 olyan férfinál, akik mobiltelefont használnak és a készüléket az övükön hordják. A mérést ún. röntgen duál abszorptiometriával végezték el, melyet csontritkulásos és más csontelváltozásban szenvedő betegek vizsgálatára szoktak használni. A csontsűrűséget megmérték azon az oldalon is, ahol a mobiltelefont tartják, és a másik oldalon is (122 férfi a jobb oldalán, 28 a bal oldalán hordja). A résztvevők elmondták: naponta átlagosan 15 órán át van náluk a telefon és legalább hat éve használják azt.

Az eredmények szerint a csípőcsont sűrűsége enyhe mértékben csökkent azon az oldalon, ahol a vizsgált férfiak a mobiltelefonjukat hordták. Az eltérés statisztikailag nem jelentős, és meg sem közelítette azt a csökkenést, amit a csontritkulásos betegek esetében lehet látni. A kutatók azonban azt is megjegyezték, hogy a résztvevők relatíve fiatalok voltak (az átlagéletkoruk 32 év volt), hosszasabb utánkövetéssel esetleg kimutatható lesz további csontgyengülés.

Az eredmények növelik az esélyét annak, hogy a csontsűrűséget hátrányosan befolyásolja a mobiltelefonokból származó elektromágneses mező. A csípőcsontot gyakran használják fel rekonstrukciós műtéteknél. A kutatók azonban kihangsúlyozták, hogy az eredmények csak előzetes jellegűek. Atay és munkatársai az alábbi következtetést vonták le: "Legjobb, ha a mindennapok során a lehető legtávolabb tartjuk a mobiltelefont a testünktől."

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső