Csak a fekete csoki csökkenti

Napi 30 kalóriának megfelelő (1-2 kocka) étcsokoládé elfogyasztása súlygyarapodás és egyéb káros mellékhatások nélkül csökkenti a magas vérnyomást - olvasható egy nemrégiben megjelent tanulmányban a The Journal of the American Medical Association lapjain.

Már a korábbi kutatások is arra az eredményre jutottak, hogy a kakaótartalmú élelmiszerek nagy mennyiségben fogyasztva csökkenthetik a magas vérnyomást, feltételezések szerint a kakaóban található polifenoloknak köszönhetően. "Csak az jelent gondot, hogy a lehetséges vérnyomás-csökkentő hatás előnyeivel nem arányosak azok a hátrányok, amelyeket a kakaóval együtt a szervezetbe jutó jelentős mennyiségű cukor, zsír és kalória jelent" - vélték a szerzők, akik a kis mennyiségű kakaóbevitel hatását nem vizsgálták.

A kölni klinika kutatója, Dr. Dirk Taubert és kollégái éppen arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a magas vérnyomásra a kis mennyiségben rendszeresen fogyasztott kakaó. Kétéves vizsgálatukba 44 felnőttet vontak be. Az 56 és 73 év közötti férfiak és nők vérnyomása 130/85 és 139/89 Hgmm, illetve 140/90 és 160/100 Hgmm közé esett. Előbbi a magasvérnyomás-betegség megelőző állapota, utóbbi pedig annak 1. fokozata. Gyógyszeres kezelésben egyikük sem részesült. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport tagjai 18 héten keresztül napi 6,3 g (1-2 kocka) étcsokoládét, a másik csoport tagjai pedig ugyanilyen mennyiségű fehér csokoládét kaptak. Míg az elfogyasztott fekete csokoládé napi adagja 30 mg polifenolt tartalmaz, a fehér csokoládéban egyáltalán nem található ilyen anyag.

A kutatók meglepő eredményre jutottak: a vizsgálat 18 hete alatt az étcsokoládét fogyasztók szisztolés vérnyomása átlagosan 2,9 Hgmm-rel, míg a diasztolés vérnyomásuk 1,9 Hgmm-rel lett alacsonyabb, ugyanakkor nem változott sem a testsúlyuk, sem a lipid-, sem a vércukorszintjük. A magas vérnyomás előfordulása ebben a csoportban 86%-ról 68%-ra mérséklődött. A kakaóban található fenolok rövid idő elteltével kimutathatóak voltak a résztvevők vérében.

A fehér csokoládét fogyasztók csoportjában ugyanakkor a vizsgálat teljes ideje alatt változatlan maradt valamennyi résztvevő szisztolés és diasztolés vérnyomása. "Jóllehet a vérnyomás-csökkenés mértéke nem tekinthető jelentősnek, klinikai értelemben mégis számottevő a jótékony hatás. Becslések szerint a népességre vonatkoztatva a szisztolés vérnyomásérték 3 Hgmm-es csökkenése a stroke okozta halálozás relatív kockázatát 8%-kal, a szívkoszorúér-betegségek okozta halálozásét 5%-kal, az össz-halálozásét pedig 4%-kal csökkentené" - írják a szerzők.

Forrás:
O&P Business News 9/15/2007, Vol. 16 Issue 18, p86 1/2p.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció