Csak a fekete csoki csökkenti

Napi 30 kalóriának megfelelő (1-2 kocka) étcsokoládé elfogyasztása súlygyarapodás és egyéb káros mellékhatások nélkül csökkenti a magas vérnyomást - olvasható egy nemrégiben megjelent tanulmányban a The Journal of the American Medical Association lapjain.

Már a korábbi kutatások is arra az eredményre jutottak, hogy a kakaótartalmú élelmiszerek nagy mennyiségben fogyasztva csökkenthetik a magas vérnyomást, feltételezések szerint a kakaóban található polifenoloknak köszönhetően. "Csak az jelent gondot, hogy a lehetséges vérnyomás-csökkentő hatás előnyeivel nem arányosak azok a hátrányok, amelyeket a kakaóval együtt a szervezetbe jutó jelentős mennyiségű cukor, zsír és kalória jelent" - vélték a szerzők, akik a kis mennyiségű kakaóbevitel hatását nem vizsgálták.

A kölni klinika kutatója, Dr. Dirk Taubert és kollégái éppen arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a magas vérnyomásra a kis mennyiségben rendszeresen fogyasztott kakaó. Kétéves vizsgálatukba 44 felnőttet vontak be. Az 56 és 73 év közötti férfiak és nők vérnyomása 130/85 és 139/89 Hgmm, illetve 140/90 és 160/100 Hgmm közé esett. Előbbi a magasvérnyomás-betegség megelőző állapota, utóbbi pedig annak 1. fokozata. Gyógyszeres kezelésben egyikük sem részesült. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport tagjai 18 héten keresztül napi 6,3 g (1-2 kocka) étcsokoládét, a másik csoport tagjai pedig ugyanilyen mennyiségű fehér csokoládét kaptak. Míg az elfogyasztott fekete csokoládé napi adagja 30 mg polifenolt tartalmaz, a fehér csokoládéban egyáltalán nem található ilyen anyag.

A kutatók meglepő eredményre jutottak: a vizsgálat 18 hete alatt az étcsokoládét fogyasztók szisztolés vérnyomása átlagosan 2,9 Hgmm-rel, míg a diasztolés vérnyomásuk 1,9 Hgmm-rel lett alacsonyabb, ugyanakkor nem változott sem a testsúlyuk, sem a lipid-, sem a vércukorszintjük. A magas vérnyomás előfordulása ebben a csoportban 86%-ról 68%-ra mérséklődött. A kakaóban található fenolok rövid idő elteltével kimutathatóak voltak a résztvevők vérében.

A fehér csokoládét fogyasztók csoportjában ugyanakkor a vizsgálat teljes ideje alatt változatlan maradt valamennyi résztvevő szisztolés és diasztolés vérnyomása. "Jóllehet a vérnyomás-csökkenés mértéke nem tekinthető jelentősnek, klinikai értelemben mégis számottevő a jótékony hatás. Becslések szerint a népességre vonatkoztatva a szisztolés vérnyomásérték 3 Hgmm-es csökkenése a stroke okozta halálozás relatív kockázatát 8%-kal, a szívkoszorúér-betegségek okozta halálozásét 5%-kal, az össz-halálozásét pedig 4%-kal csökkentené" - írják a szerzők.

Forrás:
O&P Business News 9/15/2007, Vol. 16 Issue 18, p86 1/2p.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: