Cigarettasirató

A dohányzási függőség, tehát hivatalosan is elismert betegség, épp annyira, mint a szívinfarktus vagy az asztma. De ennek a betegségnek a gyógyításával sok országban nem foglalkozik az állam, az öngyógyítás pedig tévedéseket és mítoszokat szül.

Néhány ilyen mítoszt cáfol meg Vlagyimir Levsin, az oroszországi RAMH tudományos onkológiai centrum mellett működő dohányzásról leszokást segítő központ vezetője.

1. mítosz: "Egyedül is képes vagyok lemondani a dohányzásról."

Sajnos ez nincs így. Önállóan lemondani a dohányzásról csak a cigarettázók körülbelül 5 százaléka képes. Orvosi segítséggel ez az arány 25-30 százalékra nő. Akkor mondjuk, hogy valaki leszokott a dohányzásról, ha legalább egy éve nem gyújtott rá. Az egy havi cigarettamegvonás általában kevés sikerrel jár. Felmérések szerint 100 olyan emberből, aki 1 hónapig nem dohányzott, 70 újra a cigarettához nyúl. Azok közül, akik kibírták 3 hónapig is, minden második képes véglegesen megválni a dohányzástól. Ha azonban valaki már egy éve nem cigarettázik, szinte biztos, hogy nem esik vissza, 100 ilyen emberből már csak 1-5 kezdi később újra a szenvedélyét.

2. mítosz: "Semmi értelme abba hagyni a dohányzást, az elromlott egészséget már nem lehet helyreállítani."

Ahogy lemondunk a dohányzásról, megindul a szervezet méregtelenítése, aktív, önálló tisztulási folyamat kezdődik el. Már akár 3 hónap, de maximum 3 év múlva a szervezet megszabadul mindentől, ami lerakódott benne a dohányzás során. Ez azt jelent, hogy előbb - utóbb a dohányzás által okozott megbetegedések rizikója ugyanolyan lesz mint azoké, akik nem dohányoztak. Azt azonban fontos tudni, hogy már napi 1-2 szál cigi is blokkolja ezt az öntisztulási folyamatot.

3. mítosz: "A nikotinos tapaszok és más készítmények nem hasznosak, mivel ugyanazt a nikotint tartalmazzák, amiről le akarok mondani."

A nikotint tartalmazó összes készítmény igen tiszta nikotint tartalmaz, és kisebb mennyiségben, mint a cigaretta. Ezek a gyógyszerek nem tartalmaznak rákkeltő anyagokat, amelyek a cigarettafüstben megtalálhatóak. A cigarettafüstben nem csak nikotin van, hanem számos más káros vegyület, amelyek többszörösen mérgezőek. Viszont maga a nikotin okozza a függőséget. A nikotintartalmú gyógyszerek segítenek leküzdeni a körülbelül 1 hónapig tartó elvonási szindrómát. És ha emellett a küzdelemben egy pszichológus, pszichiáter is segít, akkor gyakran elegendő 2-3 hetes kezelés is. Vannak olyan dohányosok is, akinek nincs szüksége ilyen szerekre, elegendő számukra a pszichoterápia, amely jelenleg a legjobb módszernek bizonyul a dohányzás elleni küzdelemben.

4. mítosz: "Ha leszoksz a dohányzásról, meghízol."

A leszokott dohányosok körülbelül 20-30 százalékánál észlelhető súlygyarapodás. A dohányzás abbahagyása után igen gyorsan helyreáll a gyomorsav-termelés, növekszik a bevitt táplálék hasznosítása, ez súlygyarapodáshoz vezet. Hogy ezt elkerüljük, a cigaretta elhagyásakor át kell térni a gyakori, kis mennyiségű étkezésre és több folyadékot kell fogyasztani. Gyakorlatilag az a jó, hogy mindig van nálunk egy üveg szénsavmentes ásványvíz, amiből egész nap kortyolgathatunk. Koplalni nem szükséges. Körülbelül egy hónap múlva az emésztőrendszer teljesen átáll az új napirendre.

5. mítosz: "A dohányzás abbahagyása káros, betegséget okozhat!" A cigarettáról való lemondás mindig változásokat okoz a szervezetben, elvonási tünetek jelentkeznek. Amikor a szervezet öntisztító folyamata elkezdődik, akkor a sejtekben lévő összes káros anyag a vérbe kerül, így ott a szokásos vegyianyag-koncentrációnál akár 2-3-szor is többet mérhetnek. Ha valaki nagyon régóta dohányzik, azt tanácsolják, hogy ezt a hirtelen bekövetkező károsanyag-terhelést kerüljék el úgy, hogy ne drasztikusan szokjanak le, hanem fokozatosan. A méreganyagoknak ki kell ürülniük a szervezetből, de nem mindegy, hogy milyen ütemben. Ha valaki leszokik a dohányzásról, akkor nem mérgezi tovább a szervezetét. Ezért sosem késő letenni a cigarettát.

Forrás:
www.aif.ru

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: