Bűvésztrükkel lehet okosabb!

Brit kutatók felfedezték, hogy a zsonglőrködés jelentősen javítja az agysejtek közötti kapcsolatot, mivel edzi az idegsejtek közötti kapcsolatot jelentő fehérállományt.

Jan Scholz, az Oxfordi Egyetem kutatója 24 fiatal nőt és férfit kért meg, hogy hat héten át minden nap fél órán át gyakorolják a zsonglőrködést. A kísérlet előtt és után elvégzett agyi képalkotó vizsgálatok alapján a látottakat a mozgással összekapcsoló fehérállomány mennyisége jelentősen megnövekedett, függetlenül attól, milyen ügyesek voltak a résztvevők. Ez azt sugallja, hogy a tanulási folyamat szükséges az agy fejlődéséhez.

Bár a szürkeállomány is növekedett, a kutatók szerint ez a fehérállomány növekedésétől függetlenül történt. "A fejlettebb fehérállomány önmagában csak azt jelenti, hogy gyorsabban tudunk mozogni, de szükség van a szürkeállományra ahhoz, hogy a kezünk jó helyen legyen" - mondta el Scholz.

A fehérállomány a gyakorlás befejezése után sem fejlődött vissza, ez magyarázhatja azt, hogy egyes tevékenységeket nem lehet teljesen elfelejteni. A zsonglőrködés az agysérülések terápiájában is fontos lehet. A cikk a Nature Neuroscience folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés