Borban a sugárzás elleni védelem

A Pittsburghi Egyetem Orvostudományi Karán megállapították, hogy a borban található resveratrol acetilált formája megvédi az egerek sejtjeit a sugárzás károsító hatásaitól. Nem tudni még azonban, hogy a molekula emberben is képes-e hasonló hatást kifejten

A számos növényben és a vörösborban is megtalálható antioxidáns, a resveratrol acetilált formában segíthet kivédeni a sugárzás mellékhatásait, így felhasználható lehet sugárterrorizmus vagy sugárbalesetek esetén. A kutatócsoport célja, hogy olyan kisméretű molekulákat találjon, melyek biztonságosan védik meg az embereket a sugárzástól, könnyen tárolhatók, szállíthatók és adagolhatók. A kutatás vezetője, Dr. Joel Greenberger szerint a resveratrol tökéletesen megfelel ezeknek az elvárásoknak, igaz, hogy a humán vizsgálatokra egyelőre még várni kell. Az állatkísérletek eredményeiről az Amerikai Terápiás Radiológia és Onkológia Társaság bostoni kongresszusán számoltak be.

Jelenleg nincs olyan gyógyszer a piacon, mely védelmet nyújtana a sugárzás ellen, vagy ellensúlyozná hatásait. "Célunk, hogy a lakosság számára hatékony és nem mérgező kezelési módszert fejlesszünk ki" - nyilatkozta Dr. Greenberger. 2004-ben a kutatócsoport már azonosított egy gyógyszert, a JP4-039-et, mely közvetlenül a mitokondriumba juttatható, és segíti a sejtszervecskét a sugárzás okozta sejthalál elleni harcban.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció