Bizonyíték: a mobiltelefonok hatnak az agyunkra

Egy friss svéd kutatás szerint a vezeték nélküli telefonok biológiai hatást fejtenek ki az agyra: hatásukra megemelkedik a vér-agy gátban szerepet játszó egyes fehérjék mennyisége. Az azonban még kérdéses, hogy ez mekkora veszélyt jelent az egészségre.

Fredrik Soderqvist, az Örebroi Egyetem munkatársa vezeték nélküli telefont használó felnőttek vérmintáit vizsgálta, és azt találta, hogy a transztiretin nevű fehérje nagyobb mennyiségben van jelen a szervezetükben. Ez a fehérje a vér és az agyi-gerincvelői folyadék közötti határon található meg, amely a vérben keringő káros anyagoktól védi az agyat.

Soderqvist szerint ezek alapján világos, hogy a vezeték nélküli és mobiltelefonokból származó mikrohullámok befolyással vannak az agyra, ami egy sor, egyelőre ismeretlen hatást válthat ki. Éppen ezért óvatosságra int a vezeték nélküli telefonok használatát illetően, különösen kisgyerekek és serdülők körében. Doktori értekezésében Soderqvist vezeték nélküli telefont használó személyek egészségi állapotát követte. Azok a gyerekek és serdülők, akik rendszeresen használnak ilyen eszközöket, több egészségügyi problémáról számoltak be. A legszorosabb összefüggést a fejfájás, asztmás panaszok és a koncentráció csökkenése mutatta, bár elmondása szerint további kutatás szükséges az ok-okozati összefüggés kétséget kizáró bizonyítására. Mint elmondta, a biztonsági szabályok ma még csak a hullámok okozta hőhatásra, az ún. termikus hatásra vonatkoznak, de úgy tűnik, vannak ettől független mechanizmusok is, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a jelenleg érvényes szabályozás elégséges.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő