Betilthatnák a mobilozást a járműveken?

Újabb érvek és ellenérvek. Nem ártana az elővigyázatosság mindaddig, míg nem nyerünk teljes bizonyosságot hosszútávú vizsgálatok ismeretében. Vajon lemondanánk-e a mobil előnyeiről, ha kiderülne, kárunkra is vannak.

Csupán értelmezés kérdése?

Újból és újból gyanúba keveredik, aztán megpróbálják tisztára mosni a mobiltelefonokat. Eddig, részben a mobilozás elterjedése óta eltelt csekély idő miatt, kevés vizsgálatot végeztek, eredményeiket hol így, hol úgy magyarázzák. Egy angol vizsgálat során ezer rosszindulatú agydaganatban szenvedő beteg esetét vizsgálták. Nem tudtak egyértelmű ok-okozati összefüggést kimutatni az agydaganok és a mobilhasználat között. A vizsgálat esetében azonban mindössze ötéves mobilhasználatról volt szó. A Bécsi Orvosi Egyetem Környezethigiéniai Intézetének vezetőorvosa, Michael Kundi felhívja a figyelmet, hogy ilyen rövid behatási idővel semmilyen külső hatás, még röntgensugárzás nyomán sem jön létre agytumor. A vizsgált betegek azon hat százalékánál, akik tízéves mobilhasználatot tudhattak maguk mögött, már nagyobbnak tűnt a kockázat. Egy svéd vizsgálat során kimutatták, hogy a legalább tíz éve mobilozóknál négyszeresére nő a hallóideg-daganat kialakulásának kockázata. A rövidtávú hatás tehát valószínűleg nem, a hosszútávú azonban bizonyítható lesz. Valószínűsítik továbbá, hogy ha egy kialakulóban lévő agytumor közelében használják a mobiltelefont, akkor annak romlik a prognózisa. A Mobilkommunikációs Fórum másképp látja a lehetséges veszélyeket: szerintük kisenergiájú elektromágneses mezők esetében nincs megalapozott gyanú, még gyerekek vagy várandósok esetében sem.

A kritikus kétméteres körzet - Biofizikai háttér

Az emberi test 70 százaléka víz, benne oldott sókkal, ezért jól tudja vezetni az elektromos áramot. Minden sejt membránjának két oldala között is fennáll egy kis feszültség, ami ráadásul jellegzetes ritmusban változik: testünknek van egy saját rezgése, mintegy 1-100 rezgés másodpercenként, azaz 1 és 100 Hz közötti. Testünk jól működik a Föld elektromágneses mezejének rezgései közepette, ehhez van szokva. Az utóbbi százharminc évben azonban egyre több műszaki vívmány jelent meg, melyeknek saját elektromágneses sugárzásuk van. Minden mesterségesen keltett elektromágneses tér helyileg némiképp megváltoztatja a Föld természetes mágneses terét. Valamiként minden sejt, szövet és szerv válaszol a környezet megváltozott rezgéseire és elektromos terére. Bizonyított, hogy erős elektromágneses tér, ún. elektroszmog hatására megváltoznak vérünk egyes tulajdonságai. Tudósok úgy vélik, hogy az agy 0,5-35 Hz-es tartományba eső sajátrezgéseivel érzékenyebb többi szövetünknél.

A rádiófrekvenciás mobiltelefon-rendszerek a bázisállomásoknál vagy adótornyoknál és a mobiltelefonok közvetlen közelében szólnak bele az elektromágneses környezet alakulásába. Sugárzásuk intenzitása levegőben a távolsággal négyzetesen csökken. A mobilok mintegy két méteres körzetben éreztetik hatásukat. A szervezetre gyakorolt biológiai hatás a szövetek felmelegedése, és számos további változás. Bár a mai kézi készülékeket, már úgy tevezték, hogy megfelelően tartva ne a fej felé sugározzanak, és sokkal kevésbé melegítenek, hőérzékelő kamerával kimutatható a fej szöveteinek enyhe melegedése használatukkor. Az érzékenyebbeknek forró lesz a fülük, megfájdul a fejük hosszas mobilozás után. A fülhöz tartott telefon keltette sugrázás 70-90 százaléka a fejben nyelődik el.

Mobilt sejtő sejtek

Az ún. REFLEX-tanulmány az Európai Unió által támogatott, 2000. és 2003. között zajló kutatási program keretében jött létre tizenkét európai kutatócsoport részvételével. Állatkísérleteket, emberi sejtekkel végzett és epidemológiai vizsgálatokat folytattak annak kiderítésére, jelentenek-e az ember számára egészségügyi kockázatot a rádiófrekvenciás elektromágneses terek. A SAR (specific absorption rate: jellemző elnyerési érték) azt fejezi ki, mennyire nyelődik el a sugárzás az emberi szövetekben. Az elfogadott maximális SAR-érték: 2 W/kg. A mai mobiltelefonok SAR értékei messze elmaradnak ettől. A REFLEX-projekt vizsgálatainál is jóval a határérték alatti sugárzással dolgoztak, eredményei ezért is elgondolkodtatóak.

Patkánysejteken és emberi promielocitákon (a vérképzésben részt vevő, osztódó sejteken) a megengedett SAR érték tizedét használva sejtosztódási zavart mutattak ki, amire abnormális DNS-töredékek, úgynevezett mikronukleuszok utaltak. Nagyobb SAR-értéknél megnőtt a mikronukleuszok száma, majd 1,3 W/kg-nál erős csökkenést tapasztaltak egészen a 3-as értékig. Egyelőre nem tudják, miért. Bécsben osztódó kötőszöveti sejteket besugározva azt tapasztalták, hogy rendellenes kromoszómák képződtek. Nem tudni, hogy ez a hatás élőszervezetben hogyan alakul, jelent-e tényleges egészségügyi kockázatot. Eltéréseket tapasztaltak a fehérjeszintézisben is.

Káros hatásra nincs bizonyíték, de nem is zárható ki a rádiófrekvenciás sugárzás sejtosztódást és differenciálódást befolyásoló hatása az élő szervezetben, így esetleges rákkeltő, vagy annak prognózisát rontó volta sem. A kutatók ezért a kísérletek megismétlését és főként az élő szervezetre gyakorolt hatás megismerését tartják szükségesnek. Erre azonban - miért, miért nem - egyelőre nem került pénz.

Egy biztos, a mobiltelefon sugárzása hatással van az élő sejtekre, és időről időre napvilágot látnak újabb vizsgálatok. Finn kutatók önkéntesek bőrsejtjeit huzamosabb ideig tartó besugárzás mellett vizsgálva azt találták, hogy egyes fehérjékben egyértelmű változások következtek be, igaz, mindössze 10 önkéntes összesen 580 fehérjéje közül csak nyolcban. Értelmezés kérdése, sok ez vagy kevés, és hogy komolyan vesszük-e a számokat.

Mobilozás és az agy - nem gyerekjáték!

A Swinburne's Brain Sciences Institute agykutató intézetben hosszabb ideje vizsgálják a mobilhasználat alvásra gyakorolt hatását. Észrevették, hogy a közvetlenül elalvás előtt, illetve már az ágyban folytatott mobilozás nehezítette az elalvást, miközben jellegzetes, változó intenzitású agyi elektromos aktivitást lehetett kimutatni.

Minél fiatalabb a szervezet, annál nagyobb a víztartalma, annál jobb elektromos vezetőképessége, annál mélyebbre hatolnak szervezetében az elektromágneses sugárzások, és így annál jobban be tudja tölteni az antenna szerepét is. Másrészt a növekvő szervezetben gyorsan osztódnak a sejtek, ami bizonyos szempontból sérülékenységet, fokozott érzékenységet jelent. Emiatt vélik úgy az orvosok, hogy a gyerekek egészségét jobb megvédeni a közvetlen mobilozástól. Egyelőre nem létezik hosszútávú, gyerekekkel, fiatalokkal végzett vizsgálat, de rövidtávon a mobilok koncentrációs képességre gyakorolt hatását már vizsgálták, s azt negatívan befolyásolja. A gyermekek védelme mindenképpen fontosnak tűnik, hiszen idegrendszerük és agyuk még fejlődésben van, és a hullámok mélyebben nyelődnek a fejükben, mint a felnőtteknél. Az európai 12-13 éves gyerekek 70 százalékának van mobilja, s naponta használják is. A mobilhasználatnak pszichés romboló hatást is tulajdonítanak. A korán mobilozni kezdő gyerekek kevésbé igénylik és értékelik a közvetlen emberi kapcsolatot, ami akár viselkedészavarokhoz is vezethet.

Óva intő orvosok!

A világ bármely pontján élünk is, bizonyára ki vagyunk téve több-kevesebb mesterséges elektromágneses sugárzásnak, melyekről kényelemszeretetünk folytán aligha mondanánk le. Mindenesetre van néhány kellemetlen tünet, netán betegség, melyek kialakulásához valószínűleg van köze a megnövekedett elektromágneses háttérsugárzásnak. Az álmatlanság, idegesség, nyugtalanság, fáradtság, fejfájás és migrén, emlékezetkihagyás, koncentrációs zavarok, keringési problémák, immunrendszeri gyengeség, allergia és még számos más kórtünet megszaporodása figyelmeztethet minket, hogy igen is, szervezetünk érzékeny műszer. Jóllehet, civilizált környezetünkben képtelenség elkülöníteni a lehetséges okokat, jogos elgondolkozni azon, mitől válik mind több kisebb-nagyobb nyavalya népbetegséggé. Az egyik tényező lehet az elektroszmog. Miközben minden elektromágneses változásra reagálunk, saját testen belüli szabályzójeleink is megváltozhatnak. Az alkalmazkodást szervezetünk többletfeladatként, stresszként éli meg, ezért hamarabb esünk áldozatul fertőzéseknek, krónikus fáradtság, fejfájás, diffúz fájdalmak teperhetnek le.

Ráadásul, míg önmagában egy-egy enyhe hatás nem káros, a szennyezett levegővel, vegyszerekben dús élelmiszerekkel együtt már hatványozottan rombolhatják szervezetünket. Az Osztrák Orvosi Kamara - biztos, ami biztos - szükségesnek tartaná a kisebb sugárzással működő mobilok fejlesztését, forgalmazását, valamint a formatervezési szempontból elhagyott külső antennák újbóli alkalmazását, mert ez valamelyest csökkentené a fejet érő sugárzást. A kamara kötelezővé tenné, hogy tíz pontban összefoglalva minden mobil eladásakor mellékeljék a legfontosabb mobilhasználati szabályokat.

Tíz jó tanács! - az osztrák orvosi kamara ajánlása alapján

  1. Beszéljen lényegretörően és a lehető legkevesebbet. Ha csak lehet, használjuk inkább vonalas telefont!
  2. 16 éves kor alatt nem ajánlott a mobiltelefon.
  3. Beszélgetés alatt ne tartsa a mobilt közvetlenül a feje mellett.
  4. A fejhallgató nem feltétlen megoldás, mert a kábel is közvetíti a sugárzást, ha csak nem olyan új technológiával készült fülhallgatót használ, ahol a hangot levegőcső továbbítja a fülhöz. A kihangosító jobb megoldásnak tűnik.
  5. Közlekedési eszközben, autóban nem jó telefonálni, erősebb a sugárzás! Ugyanis minden árnyékoló hatásra, ami a vétel minőségét rontja, például autóban vagy pincében, a mobilok erősebb jeleket adnak válaszul, hogy biztosan célba érjenek. Emiatt valójában nincs mód a sugárzás árnyékolással történő mérséklésére.
  6. Az SMS küldésekor a lehető legtávolabb tartsuk a telefont a testünktől.
  7. Lassan új fogalom lesz a passzív mobilozás. Telefonáláskor védjük embertársainkat, és tartsunk tőlük pár méteres távolságot. A készülékek által kibocsátott sugárzás nem csak a repülőgépek fedélzeti műszereit zavarhatja meg, de a pacemakereket és egyéb orvosi berendezéseket is, ezért tilos kórházakban, egészségügyi intézményekben használni. A járműveken is utazhatunk pacemakeres, érzékeny emberek mellett. Tömegben, járműben ezért nem javasolt a telefonálás. Talán még megérjük, hogy be is tiltják.
  8. A mobilt ne tartsuk a ruházat zsebében, a testhez közel. A szaporítószervek közelében pedig végképp ne!
  9. Lefekvéskor, éjszakára mindig kapcsoljuk ki a telefont. Kikapcsolva se tartsuk a fejünk közelében, lehetőleg másik szobában éjszakázzon.
  10. Ne használjuk a mobiltelefont játékszerként, ne is legyenek rajta játékprogramok, hogy emiatt se legyen sokat testközelben.

Mindezt azért, mert ki tudja, talán még sem olyan ártalmatlan, mint ahogy forgalmazói állítják. Sajnos időbe telik, míg megtanulunk a vívmányokkal helyesen élni.

Forrás:
derstandard.at
www.dergoldenepunkt.at

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció