Belélegezhető por a tüdőrák ellen

Egy belélegezhető száraz por a jelenlegi, főként besugárzásból és sebészeti beavatkozásból álló eljárásoknál nagyobb mértékben növeli a túlélési arányt tüdőrákosoknál- hangzott el a Gyógyszertani Tudományok 2010-es Világkongresszusán New Orleansban.

A tüdőrák az Egyesült Államokban a második leggyakoribb rákos betegség, mely a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint több halálos áldozatot követel, mint az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák együttesen. A betegek általában többféle kezelési eljárás kombinációját kapják, mely hetekig-hónapokig tarthat.

Raimar Löbenberg és az Albertai Egyetem munkatársai olyan belélegezhető anyagot fejlesztenek, mely a hagyományos kemoterápiás szerek porított változatát tartalmazza, nanorészecske formájában. Állatkísérletes daganatmodellben egy egércsoport a belélegezhető port, a másik csoport ugyanazt a szert intravénás formában kapta. A belélegezhető kiszerelés a túlélés szempontjából hatásosabbnak bizonyult: míg az intravénás csoport egerei maximum 50 napig éltek, addig a belégzéses terápiát kapó egyedek 80 százaléka 90 napig, 70 százalékuk 140 napig élt. Az eredmény egyben azt is jelenti, hogy az újfajta eljárás kevésbé toxikus, mint a hagyományos. A belélegzéses adagolás ugyanakkor a daganatméretet is nagyobb mértékben csökkentette, mint az intravénás alkalmazás.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső