Az undor miatt könnyebben hazudhatunk

Az undor hatására könnyen kezdhetünk el csalni vagy hazudni, a tisztaság viszont etikus viselkedéshez vezethet - állítja egy új tanulmánya, amely kiderül, hogy az erőteljes érzelmek milyen szinten befolyásolhatják az egyéni döntéshozatalt.

"Az undor erős védelmi mechanizmus" - állítja Vikas Mitatal, a Rice's Jones Graduate School of Business marketingprofesszora, a tanulmány egyik szerzője. "Amikor az emberek undorodnak valamitől, eltávolítják magukat egy helyzettől, magukra figyelnek jobban, sokkal kevésbé másokra. Egy ilyen helyzetben pedig sokkal könnyebben tudunk csalni: ha undorodom és magamra figyelek, nem másokra, hazudnom kell egy kicsit, hogy előnyt tudjak szerezni, és ezt valószínűleg meg is teszem, ez az alapvető mechanizmus" - tette hozzá.

Miért tart tovább a szomorúság, mint más érzések - a szégyen, az unalom vagy az idegesség? Egy új vizsgálat éppen ezeket a kérdéseket vizsgálta meg. Az eredményekről a Medical News Today számolt be. Tudjon meg többet a témáról, kattintson ! "Ha olyan körülményeket tudunk teremteni, ahol enyhítjük az undort , nem igazán fogjuk látni ezt az etikusnak nem nevezhető hatást" - állítja Mittal, aki szerint a tisztító mechanizmusok és viselkedések kifejezetten enyhítik az undort. Érdekes módon nem csak a pszichológiai vagy pszichikai tisztításról van szó: ha tiszta vagy tisztító termékekre gondolunk, már azoktól enyhül az undor, úgyhogy a csalás esélye is csökken. Az emberek ennek általában nincsenek tudatában, de ezen apró érzelmek folyamatosan befolyásolják őket.

A mocsok mocsokságra sarkall

A kutatást 600 amerikai résztvevővel folytatták (a nemek egyenlő arányban voltak reprezentálva). A kísérlet egyik részében higiéniával kapcsolatos termékeket kellett értékelniük, egy másikban legundorítóbb élményüket kellett leírniuk, egy harmadikban pedig a Trainspotting film egy undorító, vécében zajló jelenetét kellett megnézniük. Miután a kísérleti alanyok elérték az undor egy szintjét, olyan kísérleteket végeztek velük, amelyekben azt tesztelték: pénzért mennyire lennének hajlandóak hazudni vagy csalni. Az eredmények szerint a jobban undorodó alanyok sokkal jobban hajlandóak pénzért csalni vagy hazudni, mint akik nem undorodnak éppen valamilyen okból kifolyólag.

Az eredmények Mittal szerint segíthetnek a menedzsereknek abban, hogy jobban átlássák a döntéshozatal pszichológiáját. Gyakorlatilag tisztább környezetben nagyobb esélye van annak, hogy az emberek összefognak egymással. A kutatók elmondása szerint a tanulmány arra is kitér, hogy erős érzelmeket apró dolgok is kiválthatnak, amikor pedig erre rákérdeznek, az emberek nem tudják, hogy mitől undorodnak vagy érzik furcsán magukat, pedig az ilyen apró ingerek kifejezetten jelentős következményekhez vezetnek a döntéshozási folyamattal kapcsolatban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést csak időszakosan zavarhatja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Kora délután főként a keleti országrészben pattanhatnak ki hőzivatarok, később nyugat, délnyugat felől érkezhetnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek. Heves zivatar sem zárható ki. Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. A csúcshőmérséklet általában 35 és 41 fok között várható, de az északnyugati tájakon 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra