Az influenzavírus felfedi az immunrendszer titkait

Egy tanulmány kapcsolatot mutatott ki az influenzavírus és a láz keletkezése között.

A vírusok mikroszkópos méretű paraziták. Bejuttatják génjeiket áldozataik sejtjeibe, azt újraprogramozzák, ezáltal rábírják, hogy saját fehérjéik helyett új vírusokat hozzanak létre. Szerencsére, az esetek többségében az áldozatok nem maradnak észrevétlenek. Az idegen genetikai anyag felismeréséről a sejtek saját érzékelő rendszere gondoskodik, melynek egyik tagja a RIG-I. Amikor a RIG-I vírus eredetű génekkel találkozik, a szervezet interferont kezd termelni. Az interferon bekapcsolja az immunrendszer gyilkos sejtjeit, melyek megsemmisítik a fertőzött sejteket. Azonban ez csak az igazság egyik része.

"Eredményeink szerint a RIG-I kiemeltebb szerepet játszik a vírusok elleni védekezésben, mint azt korábban gondoltuk" - magyarázza Dr. Jürgen Ruland, a Müncheni Egyetem munkatársa. A vírusfertőzést (influenza, vagy egyéb) gyakran kíséri magas láz. Ez a tünet nem magyarázható kizárólag az interferon-hatással. "Munkacsoportunk elsőként mutatta ki, hogy a RIG-I vírusinfekció esetén szintén megdobja a centrális citokinek termelését" - magyarázza Dr. Hendrik Poeck.

Ezek között szerepel a napjainkban legfontosabbnak tartott citokin, az interleukin 1. Régóta ismert, hogy a citokinek elősegítik a láz kialakulását. Amikor a RIG-I kapcsolatba lép a vírusgénekkel, két dolog történik. Egyrészt biztosítja, hogy az immunrendszer egyes elemei tömegesen az inaktív interleukin 1-et, a pro-interleukint kezdjék termelni. Ugyanakkor aktivál egy enzimet, ami a pro-interleukin átalakítását végzi interleukin 1-gyé.

Veit Hornung professzor, a Bonni Egyetemi Klinika munkatársa szerint ez az interleukin 1 a felelős a vírusfertőzés tipikus tüneteiért, mint a láz és a reszketés. Azonban az interleukin negatív következményekkel is járhat. Gunther Hartmann professzor szerint a túl magas mennyiségű citokin extrém lázat okoz a vírusfertőzés során. A kezelésnek meg kell előzni ezt a "citokin-vihart", hogy csillapítsák a betegség lefolyását.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső