Ausztrál fűből készül a szuperkondom

Queenslandi kutatók a spinifex fű rostjait használták fel egy új óvszer kifejlesztéséhez, amelynek fala 30 százalékkal vékonyabb, mint a meglévő kondomoké.

A tudósok úgy vélik, hogy az Ausztráliában őshonos tüskés fűfajtából kivont alapanyagokból minden korábbinál jobb minőségű óvszert lehet előállítani, amelynek a fala olyan vékony, mint az emberi hajszál.

Az óvszer nem kevésbé erős, mint a jelenleg elérhető változatok, annak ellenére, hogy anyaga 30 százalékkal vékonyabb a jelenleg elérhető legjobb termékekénél. A rostokat az alapanyag előállítása során elválasztják egymástól, majd hozzáadják a rugalmasságot megteremtő latexhez. Az eredmény, hogy a gumi képességei jelentősen megjavulnak.

Úgy tartják, ha egy pár meg tud egyezni abban, hogy miként nyomják ki a fogkrémet a tubusból, akkor boldog házasság elé néznek. A valóság azonban ennél bonyolultabb, a tartós párkapcsolat néha igazi aknamezőnek bizonyul. Kattintson! „Erősebb és vékonyabb membránt tudunk előállítani, amely hajlékony és rugalmas. Kihozzuk a természetes gumiból a legcsodálatosabb tulajdonságát” – mondta Darren Martin, a University of Queensland professzora. Hozzátette, hogy sikerült a kondom teljesítményét jelentősen megnövelni, így 20 százalékkal nagyobb nyomásnak és 40 százalékkal nagyobb térfogatnövelésnek tud ellenállni, mint a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő latexóvszerek a kontroll mintában.

A kutatók úgy vélik, a vékonyabb gumi ösztönözné óvszerhasználatot és segíthet a HIV és más szexuális úton terjedő betegségek terjedése elleni küzdelemben.

Az új latexkeverék azonban nem csak óvszerként használható. Martin szerint vékonyabb orvosi kesztyűk előállításához is fel lehet használni, ami segítséget nyújthat a sebészeknek. „Az újfajta gumikesztyű éppen olyan erős, de vékonyabb volna, így sokkal jobb tapintást tenne lehetővé, és kevésbé fáradna benne a kéz, ami a felhasználóknak, például a sebészeknek kifejezetten fontos” – mondta a professzor.

Spinifexmező Közép-Ausztráliában

A spinifex előnyös tulajdonságait egyébként korábban is ismerték, hiszen a növény gyantáját a bennszülött közösségek már régóta használják a lándzsahegyek nyélre illesztésénél.

Az egyetem tudatta azt is, hogy megállapodást írt alá egy aborginál (helyi őslakos) közösséggel annak érdekében, hogy részt vegyenek az új technológia piacravitelében. A gyártó üzem már az idén megkezdi a működést Queenslandben.

Forrás: The Telegraph

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: