Antibiotikumokkal a gyermekáldásért?

A krónikus Chlamydia trachomatis okozta fertőzések a férfiaknál minden nyom és tünet nélkül zajlanak le, ugyanakkor kihathatnak a megtermékenyítő-képességükre.

Legalábbis ezt sejteti az a tanulmány, amit nemrég az Amerikai Reproduktív Medicina Társaság éves gyűlésén tettek közzé Washingtonban. Az orvosok abban bíznak, hogy megfelelő antibiotikum-terápia nyomán a megtermékenyítő-képesség helyreáll.

A Chlamydia világszerte egyike a leggyakoribb nemi úton átadható fertőzéseknek. A szexuálisan aktív korban lévő hölgyek 2-5 százalékánál mutatható ki a kórokozó elleni ellenanyag. A tényleges megbetegedések száma azonban ismeretlen, mivel a kísérő tünetek rendkívül sokfélék lehetnek, a férfiak pedig legtöbbször tünetmentesek.

José Luis Fernández, a la coruña-i Canalejo Egyetem kórházának orvosa gyermeket kívánó, meddő párok tanácsadásával foglalkozik. Újfajta módszerrel, az úgynevezett spermium-kromatin-diszperziós teszt segítségével kimutatta, hogy a Chlamydia-fertőzött férfiak spermájában a hímivarsejtekben háromszor töredezettebb a DNS, mint az egészségesek esetében. A fertőzött, meddő férfiak 35 százalékánál talált töredezett DNS-ű hímivarsejteket. Ezen felül a náluk a normálishoz képest lecsökkent a spermiumok koncentrációja, azok mozgékonysága, és alakjuk is a rendestől eltérő volt.

E vizsgálatokat követően az orvos a hibás DNS-állományú hímivarsejtek "tulajdonosait", összesen 95 férfit négy hónapon át kezelt antibiotikummal. A terápia nyomán a spermakép jelentősen javult, és partnereik között 85,7 százalék volt a teherbeesési arány.

Fernandez azt reméli, hogy sok chlamydiás férfit, illetve párt segíthet gyermekhez az antibiotikumkúra. Hatékonysága azonban mindaddig nem ismert pontosan, míg megfelelő kontrollcsoporton el nem végzik az ellenpróbát.

Forrás:
American Society for Reproductive Medicine (ASRM)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: